lauantai 30. marraskuuta 2013

S-Rahastosäästäminen bonuksilla

Huomasin juuri, että S-pankki on nyt lanserannut rahastojaan. Syksyllä S-pankki avasi mahdollisuuden rahastosäästämiseen FIMin kautta, mutta nyt rahastot ovat paremmin ingeroitu suoraan S-pankin sivuilta ja verkkopankin kautta. Aikaisemmin rahastot-välilehdeltä siirryttiin FIMin sivuille ja sinne olisi pitänyt hankkia omat tunnukset. Nyt siis rahastosäästäminen onnistuu pelkästään S-pankin kautta.

S-pankki houkuttelee ihmisiä säästämään siten, että bonukset siirtyisivät suoraan rahastoon. Tällöin mitään erityistä alkupääomaa ei tarvita, vaan säästäminen tapahtuisi pikkuhiljaa. Bonukset ohjautuvat rahastosäästötililletilille, josta ne siirtyvät rahastoon, kun rahastosäästötilin saldo on vähintään 10 euroa. Siirto tapahtuu yöllä sen jälkeen, kun tilin saldo nousee riittävän korkealle. Tässä säästämisvaihtoehdossa bonuksen lisäksi rahastosäästötilille maksetaan myös osuuspääoman korko, ylijäämäpalautus ja maksutapaetu. Sinne menisi siis kaikki S-pankin maksamat edut. Bonuksen ei sanottu olevan tilien korot, joten kuvittelisin, että korkotuotot tulevat silti ihan normaalisti tilille, esim. määräaikaistilit ja sijoitustilit.

S-rahastoja on tällä hetkellä kolme kappaletta ja veikkaisin, ettei niitä tulla ihan juuri lisäämään. Matti Meikäläiselle kun tuossa on ihan riittävästi hajautusta. S-säästörahasto Varovainen sijoittaa varansa korkomarkkinoille, Kohtuullisen pääpaino on osakkeissa ja Rohkea sijoittaa lähes kaiken osakkeisiin.

Mä olen jotenkin ihastunut tuohon S-pankkiin ja sen perusteella kovasti tekisi mieli kokeilla tätä. Ainoa mikä epäilyttää on noiden osuuspääomien maksu suoraan rahastosäästötilille. Onko ne mahdollista siirtää pois rahastosäästötililtä heti niiden maksupäivänä, jolloin ne eivät siirtyisikään rahastoon. Tällöin pitäisi olla aika tarkkana, ettei päivä mene ohi. Toinen vaihtoehto olisi tietty peruuttaa tuo rahastosäästäminen aina keväisin ja sitten kesän jälkeen, kun kaikki osuusmaksut ovat tulleet tilille, niin aloittaa se uudelleen.

Toinen asia, jota mietin, on verottajan suhtautuminen tuohon. Katsoohan se, että rahaston ostohinta on sinne sijoitettu bonus. Ettei vaan koko rahastosta joudu maksamaan veroa. Toivottavasti tämä pelko on aiheeton. Mä kun vaan en ymmärrä sitä, että miksi Osuuspankin rahana maksama bonus on verollista, mutta S-pankin maksamasta bonuksesta ei tarvitse maksaa veroa. Mikä on tämä perustavanlaatuinen ero ja kuinka kauan se ero on olemassa. Ainakin kunnes mä olen lunastanut mahdolliset rahastosäästöt, kiitos.

2 kommenttia:

  1. Perusravanlaatuinen ero löytyy toimialasta. S-kaupassa saa bonuksena ikään kuin maksun palautusta, suhteessa siihen mitä olet ostanut ja lisäksi ostoksista on aina mennyt myös alv-vero. Op:n bonuksia kertyy myös vaikkapa nostetuista lainoista, eikä pankkipalveluista makseta myöskään alv:tä.

    VastaaPoista
  2. Näköjään vastaukseni ei koskaan tullut tänne asti... Onhan tuossa näköjään eroa.

    VastaaPoista