sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kyky säästää

Terhi Majasalmen mukaan toinen rahataito on kyky säästää. Tässä minulla on varaa petrata, mutta aina olen jonkin verran säästänyt. Opiskeluaikana ei juuri jäänyt rahaa säästöön, mutta ei se koskaan ihan loppu ollut. Toki apuna oli vanhemmat, jotka kustansivat asumiseni.

Kerran, kun olin jo valmistunut, olin isäni kanssa nostamassa rahaa automaatilta ja kysyin hänen käyttötilinsä saldoa. Muistan, että hänellä oli n. 7 000 euroa tilillä. Silloin päätin, että mä haluan säästää sen verran, että mullakin on aina 7 000 euroa tilillä. Sitten voisi hankkia aina mitä tarvitsee, voisi lähteä nopeastikin matkalle ym. Ei tarvitse jokaista hankintaa varten säätää erikseen. Niinpä sitten säästin ja säästin; vähitellen rahaa alkoi kertyi tilille. Tilivarat hupenivat kuitenkin huomattavasti v. 2009 tammikuun 29. päivänä kun ostin itselleni asunnon yhdessä mieheni kanssa, toki pankin suurella panostuksella. En ole merkinnyt muistiin sitä, miten paljon rahaa kaupanteon jälkeen tilille jäi, mutta sen muistan, miten jouduin maksamaan varainsiirtoveron (en muuttanutkaan asuntoon virallisesti asumaan) ja siihen varani juuri ja juuri riittivät. Tilit menivät siis varmaan aika kuiville.

Tuon asunnonoston jälkeen olin päivälleen kaksi vuotta kotona ja sitten kaksi vuotta ja puolitoista kuukautta töissä. Nyt harmittaa, että en tuossa työssäoloaikana säästänyt enempää. Olisin varmasti palkastani pystynyt säästämään enemmän, kun olisin ollut tarkempi. Tätä asiaan olen itsessäni sättinyt, kunnes huomaisin, että onhan minulla säästöjä. Jos vuoden 2009 alussa rahaa ei enää juuri ollut, niin nyt rahaa on sentään viisinumeroinen luku. Olen siis kuitenkin onnistunut säästämään keskimäärin useamman satasen kuussa, viimeisten viiden vuoden aikana. Ja kuitenkin olen ollut tuossa välillä äitiyslomalla, vanhempainvapaalla ja kotihoidontuella.

Terhi Majasalmen mukaan kaikilla tulotasoilla on varaa säästää ja kyky säästää on priorisointikysymys. Säätäminen olisi hyvä tehdä heti palkkapäivänä ja siirtää silloin rahaa säästöön. Näin olen juuri tehnytkin, mutta kovinkaan suuren summan säästäminen, jos minkään summan säästäminen, tulee olemaan haastavaa kotihoidontuella. Pystyyköhän joku oikeasti säästämään kotihoidontuella? Mä olen ainakin itse skeptinen, tosin mielikuvituksen puute ansainnan kasvattamiseksi on tässä varmaan suurempi ongelma. Kyllä tuolloin minun tulee enemminkin syötyä olemassa olevia säästöjä, mistä Terhi Majasalmi varoittaa.

2 kommenttia:

  1. Yleisesti puhutaan siitä, että keskimääräinen säästö oon 10% tuloista. Siispä kotihoidotuesta se tekee 33€ tai enemmän, riippuen lasten määrästä. Aina ei kannata keskittyä siihen pystyykö säästämään miljoonia, vaan oman tulotason mukaan. Lapsikin voi 10€ viikkorahasta laittaa 1€ säästöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää tehdä sitten budjettia, kun näkee, mitä tuloja ja menoja tuolloin keväällä on. Äkkiseltään ajateltuna vaan epäilen, että kiinteät menot (lainanhoito ja yhtiövastike) ovat enemmän kuin kotihoidontuki ja lapsilisä yhteensä. Mutta onhan lainanlyhentäminenkin säästämistä, vaikka niitä rahoja ei heti tarvittaessa käyttöön saakaan.

      Poista