Tein vähän summamutikassa itselleni budjetin kuukausimenoihin. Budjetti on ihanne, johon on tarkoitus pyrkiä ja tässä kuussa ei siihen ihan päästy.
Puhelinkuluihin budjetoin 40 euroa. Mulle tulee kaksi puhelinlaskua kuukaudessa ja niiden määrä on aika helppo arvioida. Tässä kuussa tässä mentiin kuitenkin yli. Puhelinlaskujen summa oli 43,70 euroa ja tavanomaisen kahden laskun sijasta ehdin jo tässä kuussa saada ja myös maksaa eräpäivänä kolmannen laskun. Puhelinkulut nousivat yhteensä 59,40 euroa. Jos tuo eräpäivä on jatkossakin kuun viimeinen päivä, niin ensi kuun puhelinlaskut ovat noin budjetin luokkaa, eikä säästöä siinä synny.
Bensaan ja autoon varasin yhteensä 120 euroa. Myös tässä mentiin yli. 140 euroa meni bensaan, mutta sitten kävin vielä kerran autopesussa, huuhtomassa suolat pois. Kaikkiaan autoon meni siten rahaa 160 euroa.
Lapsiin budjetoin 100 euroa. Tässä on ajateltu lähinnä vaatteita. Tämänkin budjetin sain ylittymään, eli 146,95 euroa. Olin lastenvaatekutsuilla ala Pomp de lux ja en voinut vastustaa kiusausta, joten laskua kertyi 105 euroa. Ostin tyttöille yhden vaatekerran eli paita, sukkikset, farkkushortsit ja neuletakin sekä vielä yhden t-paidan. Tyttöjen kanssa oltiin myös kerran vaatekaupoilla ja mukaan lähti farkkuhame ja vauvalle pari bodyä. Näistä siis sain koottua tuon summan. Ilman vaatekutsuja homma olisi mennyt ihan putkeen ja rahaa olisi säästynyt ensi kuulle. Ensi kuussa kun tämä budjetti ylittyy varmasti, koska on pakko hankkia taas ulkovaatteita.
Muihin laskuihin budjetoin 170 euroa. Laskuista erääntyi tässä kuussa yksi vakuutusmaksu, joka bonusten jälkeen teki 19,48 euroa. Minä kävin hammaslääkärissä ja sieltä lähettivät parikin laskua. 82,10 euroa sekä 10,28 euroa. Myös lapset kävivät lääkärissä ja apteekkiinkin meni (tämä ei ehkä ole varsinainen lasku, mutta huomioidaan se nyt kuitenkin tässä). Vakuutusyhtiö palauttaa näistä kuluista jotakin, mutta itse maksettavaksi jää noin. 77 euroa. Näillä kuluilla sain sitten tämänkin budjettikohdan ylittymään ja se oli yhteensä 188,86 euroa.
Muita kuluja varten jätin vielä 90 euron kaatoluokan. Tähän kerääntyi kuluja yhteensä 52,53 euroa sisältäen parkkimaksun, pankin palvelumaksut, kaksi ravintola kertaa, imetystopin ja tuparilahjan.
Ylityksistä huolimatta olisin ollut kohtuullisen tyytyväinen rahankäyttööni, mutta ei tässä valitettavasti vielä ollut kaikki. Tässä olisi siis vain budjetissa huomioidut menot. Näiden lisäksi rahaa paloi ruokaan. Olin budjetoinut siihen kiinteästi 300 euroa. Tämän summan siirrän aina kuukauden alussa S-tilille ja sieltä se sujuvasti kuluu ruokaan. Tämä on meidän perheessä ainoa tili, jonne kummallakin on käyttöoikeus ja kortti, joten mieskin käyttää tätä tiliä ja ostaa ruokaa S-tililtä. Mä en sen suuremmin seuraa miten tuo raha tuolta kuluu. Ainoastaan kerron sitten miehelle, kun vihreää korttia ei enää voi käyttää.
S-tilin lisäksi minulta meni omilta käyttötileiltä ruokaan yhteensä 330 euroa. Mitään kovin erikoista ei meillä tässä kuussa ollut. Tosin yhtenä viikonloppuna oli ruokavieraita ja tällöin viikonloppu ostokset maksoivat ehkä vähän normaalia enemmän eli 148,50 euroa.
Eli budjetti ylittyi kaksin kertaisesti. Rahaa ruokaan paloi minulta siis yhteensä 630 euroa ja se on kieltämättä aika paljon, kun viisihenkisen perheemme lapset ovat kuitenkin vielä pieniä ja siten myös pieniruokaisia. Tässä olisi kehittämisen paikka. Toisaalta en vaan osaa säästää ruuasta, koska se on se mihin haluan panostaa. Mielestäni meillä ei kuitenkaan osteta mitään erikoisuuksia. Jauhelihaa, broilerin fileesuikaleita, leipää, leikkelettä, hedelmiä, hedelmiä, hedelmiä, maitotuotteita ja sanoinko vielä että hedelmiä. Ja eihän se ruoka varsinaisesti kovin kallista ole. Jauhelihakeiton tekee aika edullisesti, mutta ne jogurtit ja leivänpäälliset ym. Meillä ei osteta tupakkaa, olutta, alkoholijuomia, sipsejä ym. kallita nautintoaineita, joten silläkään ei meidän laskuja selitetä. Vaippoja tai korviketta ei myöskään kaupasta ole tuotu.
Miten ruokalaskua sitten saisi pienetymään? Toki niin, että mä en kävisi kaupassa, vaan mies kävisi, jolloin hän myös maksaisi ruuan. Mutta se vain siirtäisi "ongelmaa" eikä olisi kovin reilua.
520 euron sijasta rahaa paloi siis 937,74 euroa maaliskuussa.
Monessa lapsiperheessä suurimmat kulut aiheuttaa jatkuva herkuttelu, eli ne jogurtit, myslit/murot, vanukkaat, mehut jne. En tiedä miten teillä on, mutta jos näistä pystyt karsimaan vaikkapa joka toisen päivän osuuden pois, se näkyy kohta laskussa. Ja lasten hampaat kiittää. Totuttelua se vaatii, mutta pikkuhiljaa onnistuu. Ja voihan siellä olla jotain ylimääräistä herkuttelua isällä ja äidilläkin ;-). Kiireessä tulee ostettua ylimääräistä, joten ehkä vain pari kertaa viikossa kauppaan ja kauppalistan kanssa. Tarkista vielä, että meneekö teillä ruokaa hukkaan? (En ole lukenut blogiasi kokonaan, joten nämä vinkit voi olla tosiaan sinulle aiheettomia)
VastaaPoistaEhkä koko kuukauden kauppakuittien tutkiminen näyttäisi, mikä osa-alue syömisistä vie isoimman osan rahaa.
VastaaPoistaJuuri näin, kerran viikossa kaupassa, eikä mitään turhia hiilari tai rasvaostoksia. Lidlistä kaikki tuotteet, niin tulee halvemmaksi. Esim. Saksalainen tuoremaito 78snt litra.
VastaaPoistaKaupankäynnin järkeistäminen on varmaan paikallaan. Paremmin pitäisi miettiä viikon ruokalistaa ja suunnitella ruuat etukäteen. Liian usein tulee tehtyä vain jauhelihakastiketta ja nakkikeittoa. En ole jaksanut panostaa tähän riittävästi ja voi olla, että vaikeeta se on jatkossakin.
VastaaPoistaLapset ovat vielä niin pieniä, että ihan jatkuvaan herkutteluun ei meillä ole sorruttu. Lapset eivät vielä osaa pyytää herkkuja muulloin kuin sovittuna karkkipäivänä. Tosin karkkipäivästä on joustettu kyläreissuina, joten skarppaamista voisi olla. Herkkuja tulee kuitenkin ostettua vanhemmille, joten näitä tulen vähentämään.
Kauppareissuja meillä on osittain liikaa. Mä käyn itse pari kertaa viikossa kaupassa ja ostan suurimman osan ostoksista. Mies käy sitten työmatkalla hakemassa sitä, mitä puuttuu. Mun tulee tehtyä ostoksia listan ulkopuolelta, miehen ei. Joten parempi niin, että mies käy ostamassa ne puuttuvat maidot.
Kauppakuitteja yritän tutkia nyt huhtikuussa ja päivittää tänne tilannekatsauksen toukokuussa. Toivottavasti jaksan sen tehdä. Tämä on ollut tarkoitus jo aiemmin, mutta sitten kuitenkin jäänyt.
Lidl ei valitettavasti ole vaihtoehto. Sinne on yli 40 km, eikä se ole viikottaisen kulkureitin varrella. Myös siihen lähikauppaan on yli 20 km.