Lasten varojen sijoittaminen on sikäli hankalaa, että kyseessä on toisen ihmisen varojen sijoittaminen. Me vanhemmat teemme nyt mahdollisimman hyviä päätöksiä, mutta ehkä lapsi aikuistuessaan on kuitenkin eri mieltä päätöstemme järkevyydestä. Ehkä heistä kasvaa sijoitusguruja, jotka nauravat meidän räpellykselle, vaikka jälkiviisaus on aina helpompaa.
Lasten varojen sijoittamisesta tekee vielä haateellisempaa se, kun on useampi lapsi. Silloin pitää miettiä tasapuolisuutta ja sitä, tarkoittaako se, että kullekin lapselle ostetaan samalla euromäärällä, samoja osakkeita ja samana päivänä. Tällöin lapsille muodostuu identtiset salkut. Vai pitäisikö sijoitussalkkujen sisältö olla erilainen, jotta samaa virhettä ei tulisi tehtyä jokaisen lapsen salkkuun? Mitä jos täysi-ikäistyessään yhden salkun varoilla tekee kuukauden Interrail-matkan ja toinen voi ostaa itselleen opiskelija-asunnon?
Olemme tehneet vasta yhden oston lasten sijoitussalkkuun. Ostimme Huhtamäen osakkeita. Tällöin teimme helpommin tasapuoliselta näyttävän ratkaisun ja ostimme lasten salkkuihin samalla summalla ja samana päivänä. Tosin tilanne ei ole enää täysin tasapuolinen, kun nuorin lapsemme syntyi vasta tämän jälkeen, eikä hänellä tietenkään tuolloin ollut sijoitussalkkua eikä myöskään omaa pankkitiliä tai varoja.
Seuraava ostos on harkinnassa, kuten viimeksi kirjoitin ja siinä tekisi mieli jo ostaa jokaiselle jotakin erilaista. Samojen osakkeiden ostaminen kolmeen kertaan ei vaikuta kovin järkevältä hajauttamisen kannalta, mutta tällöin salkkujen arvot eivät enää olekaan samat. Aikaisemmin ostimme myös samalla summalla. Mikäli päädymme ostamaan jokaiselle eri osakkeita, ei ostettavien erienkään en tarvitse olla täysin saman hintaiset. Tällöin se, jonka tilillä on enemmän rahaa, voi sijoittaa enemmän, eikä hänen sijoituksensa enimmäismäärä ole sidottu sisarusten tilien saldoon. Tällä hetkellä tosin erot lasten tileissä eivät ole juuri merkittävät, vaan kyse on vain muutamista satasista.
Lasten omaisuuden arvo on vielä hyvin vaatimaton, joten emme ole tilivelvollisia maistraatille. (Maistraattihan tulee kuvioihin silloin kun lapsen omaisuuden arvo ylittää 20 000 euroa.) Myöskään maistraatin luvan hakeminen toimiin ei ole tullut ajankohtaiseksi. Onko jollakin muulla kokemusta tilinpidosta ja maistraatin luvista sijoitustoiminnassa? Oletteko sijoittaneet erikoisrahastoihin, jotka vaativat maistraatin luvan? Saako tällaisen luvan, vai onko vastaus yleensä kielteinen?
Miten te olette lasten varoja sijoittaneet? Pankkitillle, rahastoihin, osakkeisiin, S-osuuksiin tai johonkin muuhun?
Eikö nyt olisi järkevin sijoittaa erikoisrahastoihin ja ulkomaille, kun maistraatti ei ole vielä kuvioissa mukana?
VastaaPoistaMeillä menee Nordnetin rahastoihin helpon hajauttamisen takia. Toistaiseksi mennään minimisummalla eli 15e/kk. Ensimmäinen sai salkun 1v iässä, toiselle tulee olemaan 2kk ikäisestä, joten tarvinee tuokin tasata jotenkin. Niin että myös ensimmäinen olisi säästänyt ikäänkuin 2kk ikäisestä. Tasapuolisuuden vuoksi aion sijoittaa molemmille lapsille samoihin rahastoihin. Korkopuolella on perus OP:n tavoitetili johon sukulaiset voivat ylimääräsiään lahjoittaa.
VastaaPoistaVoisihan sitä osakkeita ostella jos joku järkevä summa jostain pompsahtaisi, tällöinkin kaikille samaa.
En aio tarjota paksua kultalusikkaa, mutta koska aika on rahaa, niin paljon aikaa pitäisi olla paljon rahaa.
Ehkä noihin voi vielä sijoittaakin, kunhan pääomaa kertyy vähän enemmän. Sehän tuossa sijoittamisessa tuntuu olevan ongelmana. Pääoman puute.
VastaaPoistaSamoilla ollaan siis menty. Kaikille samaa. Saa nähdä mitä seuraavaksi.
Tarkoitus olisi avata lapselle rahastotili joko Odin Finlandiin (min. 50 €/kk) tai Seligson Top Global Brandsiin (min. 10 €/kk). Odin Finland on tuottanut erinomaisesti, sillä se ei noudata Helsingin pörssin indeksiä, vaan valikoi salkkuunsa parhaat suomalaisyhtiöt. Vaikka kulut ovat korkeat, tuotto on siitä huolimatta hyvä. Seligsonilla taas on olemattoman pienet kulut, salkussa on maailman suurimpia firmoja ja tuotto on kohtalainen.
VastaaPoista