keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Talous alamäessä

Olen väkisinkin ajatellut aika paljon Suomen valtion talouden tilaa ja huonossa hapessa se tuntuu olevan. Velkaa otetaan yhä enemmän ja maksun aikaa yritetään siirtää koko ajan kauemmas. Ei vielä tämän hallituksen aikana koska se ei nyt jostakin syystä ole mahdollista. Ensi hallituskautena sitten, silloin on paljon helpompaa. Noinkohan. Se on vähän kuin ihmisten oma talous. Nyt on nuo ja nuo laskut, mutta ensi kuussa ei tule mitään yllättävää, tai ainakaan kesäkuussa en käytä rahaa ollenkaa...

Sote-uudistus saatiin puristettua valmiiksi. Ihan selvää minulle ei ole se, miten tilanne nyt eroaa vanhasta, mutta yliopistollisilla sairaanhoitopiireillä on nyt vetovastuu. Mahtaako alueelliset palvelut nyt heiketä ja varoja satsataan enemmän kalleihiin syöpä- ja reumahoitoihin? Onko tämä välttämättä kovinkaan huono asia? 

Mä kävin itse pitkästä aikaa terveyskeskuksessa. Äitiysneuvolassa olen toki viime vuosina käynyt, mutta sitä ennen en juuri ollenkaan. Lapsena ehkä. Kävin siis hammaslääkärissä. Mulla paikattiin kaksi reikää. Odotushuoneessa ei ollut minun lisäkseni kuin yksi henkilö ja mitään kiirettä siellä ei ollut, vaikka aikaahan sinne saa sen 6 kk odottaa. Paikka jäi hieman koholle, joten muutaman päivän päästä pääsin käymään siellä uudelleen, jotta sitä hieman hiottiin lisää. Tällä kerralla odotustilassa ei ollut minun lisäkseni muita. Ja lysti maksoi n. 140 euroa. 

Ei tuo toiminta nyt mitenkään kustannustehokkaalta vaikuttanut. Hinta oli varmaan melko verrannollinen yksityisen maksuun, kun siitä saa kelakorvauksen, mutta olisiko yksityisellä vähän hektisempää kuitenkin. Yleensä joku on siellä sentään odottamassa vuoroaan, vaikka paikalla ei olisi kuin yksi hammaslääkäri ja tuolla tk:ssa on niitä sentään jokunen, vaikka ei mistään suuresta paikasta olekaan kysymys. Kannattaako näitä ylläpitää vai pitäisikö sittenkin suosia yksityisiä? Meneekö verorahat haaskuuseen tuolla?

Budjettiriihessä tekivät leikkauspäätöksiä. Työssäkäyvien vanhempien lapsiperheet eivät tainneet siitä selvitä voittajina. Hekin tarvitsisivat vahvat etujärjestöt. Nyt ammattiliitot, EK ja muut jyrät pystyivät vaikuttamaan siihen, että heidän etujaan ei suuresti lähdetty leikkaamaan. Ansiosidonnaiseen koskettiin toki myös. 

Meidän perheeseen vaikuttaa ainakin suoraan tietenkin lapsilisien leikkaus, polttoaineen veron korotus ja työmatkavähennykset. Työntekeminen ei tullut ainakaan houkuttelevammaksi, kun kummankin meidän käydessä töissä matkaa tulee ilman lasten hoitoonviemistäkin reilu 100 km suuntaansa ja kun julkista liikennettä ei ole, omalle autolle ei ole vaihtoehtoa. Kunta jos vähentää vielä noita hoitopaikkoja niin tuohon voi pahimmillaan lisätä vielä 50 km lisää per siivu. Ei kannata asua maalla. Ehkä se onkin perusteltua, että täältä muutetaan kaupunkiin.

Aikaisemmin vilauteltiin mahdollisuutta, että lapset maksaisivat vanhempiensa hoitomaksut, mikäli vanhemmat joutuvat vanhainkotiin. Mä uskon, että tästä tulee vielä muutaman vuoden päästä ihan totta. Verorahat eivät riitä ja jos vanhuksilla ei itsellä ole varaa, niin ei ole julkisella sektorillakaan. Tällöin käydään lasten kukkarolla. Jos lapsillakaan ei ole, niin joko hoito on halvinta mahdollista tai sitten lapset voivat itse hoitaa vanhempansa, kuten joskus ennen vanhaan. Mietin jo, että ehkä päiväkotien lisäksi tulee vanhusten päiväkodit. Lapset voivat hakea vanhemmilleen hoitopaikkaa omalle työajalleen ja maksavat sitten hoitomaksua. Hoitomaksu olisi tietenkin suurempi mikäli tarvii vuorohoitoa tai viikonloppuhoitoa. Rikkaat ostavat hoitoapua ja köyhät eivät. Kukin selvitköön miten taittaa.

Synkkiä näkymiä siis povaan taloudelle. Entä sinä?

3 kommenttia:

 1. Joo, synkkiä pilviä kansantalouden yllä on, ei voi muuta todeta. Kaikilta osin ei sanota, miten nämä päätökset tulevat vaikuttamaan tavallisen ihminen arkeen loppujenlopuksi - eli jää nähtäväksi paljonko ne tulot laskee verojen kiristyessä ja paljonko menot nousevat, kun nämä päätökset alkavat vaikuttamaan kaikenlaisissa hinnoissa. Maksumiehiksihän me joudutaan kaikki, jotkut enemmän ja toiset vähemmän. itselle kolahtaa heti tuo työmatkavähennys myös ja muut välillisesti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että ei kun hattu kourassa pomon luokse pyytämään palkankorotusta... mutta en usko, että sellaista tulee, ainakaan helposti. Tyytyväinen kuitenkin, että on suhteellisen varma työpaikka, en ihan heti työttömäksi joudu. Halvempaa asuntoa pitää alkaa katselemaan - juuri nousi vuokra 40 e ja seuraava korotus sitten vuoden päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllähän nämä säästöt alkavat vaikuttamaan jokaisen taloudessa ja jatkossa yhä enemmän. Nyt kulut kuriin ja velat maksuun, koska parempaa aikaa niille ei ole tulossa.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista