torstai 21. toukokuuta 2020

Maaliskuun 23. päivä oli sijoitussalkkuni kannalta synkin päivä

Koronakriisissä on nyt menty jo hyvän matkaa, mutta sijoitussalkun seuraaminen ei ole jaksanut kiinnostaa. Hyvässä nousukiidossa olevaa salkkua on mukava käydä kurkkaamassa lähes päivittäinen ja seurata jokaisen päivän parhaita nousijoita. Mutta laskumarkkinassa se ei jaksa enää kiinnostaa lähes lainkaan. Maaliskuussa ja huhtikuussa meni useita päiviä ja ehkä pari viikkoakin putkeen, että en jaksanut edes käydä katsomassa, mitä sijoituksille kuuluu. Punaista kuitenkin, joten mitäpä sitä katsoa.

Varmaan järkevä sijoittaja olisi toiminut toisin. Hän olisi onnistunut poistumaan ainakin osittain markkinoilta silloin, kun koronakriisin lähestyminen näytti jo lähes todennäköiseltä. Hän olisi seurannut päivittäin tilannetta ja huomannut muutamassa päivässä, että nyt tilanne alkaa parantumaan ainakin hetkellisesti ja tehnyt uusia ostoja, miettien niitä toimialoja, joissa korona ei vaikuta yhtä paljoa. Hän ei olisi painanut pulkkamäessä silmiä kiinni ja toivonut vain parasta, ettei pulkka mene suoraan päin puuta. Mutta kun ei vaan kiinnosta, eikä innosta. Antaa mennä vaan ja korjataan sitten vahingot myöhemmin. Kuukausittaiset talletukset tein normaalisti ja kuukausisäästäminen jatkui pulkkailusta huolimatta.

Salkkuni tähänastisesti synkin päivä oli 23.3.2020. Silloin sijoitukset olivat pahiten pohjalla. Nordnetin salkku oli alkuvuodesta hyvin nousussa ja siten helmikuussa All Time High oli 19.2.20, jolloin salkun arvo oli noin 58t € ja vuoden vaihteesta nousua 9,35 %. Elämä hymyili ja sijoitukset kehittyivät suotuisasti, vaikka korona jo kolkuttikin lähellä. Seuraavalla viikolla alkoikin sitten alamäki. Maanantaina laskettiin hyvällä vauhdilla, eikä tiistai jäänyt siitä huonommaksi. Keskiviikkona hengähdettiin välillä, mutta torstaina oli jo koko alkuvuoden nousu poltettu.

Maaliskuun eka viikko oli jo taas pientä nousua, mutta perjantainen lasku ennakoi seuraavan viikon pudotusta, joka vain jatkui ja jatkui. Salkkuni tämän kriisin pahimmat pohjat tähän asti nähtiin 23.3.2020, jolloin vuoden alun takaisista lukemista oltiin tultu alas 27,13 % eli reilut 14 500 euroa. Tuosta helmikuun lukemasta lasketeltiin lähes 33% eli lähes 20t €. En osaa sanoa näinkö lainkaan tuota pahinta päivää livenä salkusta, vai jätinkö salkun seuraamisen siltäkin päivältä väliin. Ehkä näin, mutta mitään suurempaa kriisitunnelmaa ei silloin itsellä ollut.

Nyt tilanne on tasaantunut noista pohjalukemista ja nousua on sen jälkeen tullut reilu 11t. Vuoden alun tilanteesta ollaan vielä jäljessä noin 7,5 % eli 3,5t euroa. Salkun koko vastaa siten suurin piirtein sitä, mikä tilanne oli lokakuussa 2019, joskin tuon lokakuun jälkeen olen tallettanut salkuun 5 000 euroa uutta rahaa. Tilanne ei ole siten täysin verrannollinen. Tilanne voisi olla tosin paljon huonompikin. Nyt on kyse muutamasta kuukaudesta, jotka pitää kiriä kiinni, mikäli toinen aalto ei notkauta salkkua vielä pahemmin.

Mitä tästä laskusta sitten pitäisi ottaa opiksi? Riskinä ei kohdallani taida olla se, että laittaisin sijoitukseni sileiksi kriisin hetkellä tai panikoisin niin, ettei uni tahtoisi tulla ollenkaan. Taidan olla enemmän jäniksenkaltainen, joka vain laittaa pään pensaaseen ja toivoo parasta. Osakkeissa minun ei ehkä jatkossakaan kannata hankkia sellaisia, joita pitäisi seurata aktiivisesti ja olla tekemässä muutoksia salkkuun nopealla aikataululla. Nopea reagointi markkinamyllerryksessä ei ole minun juttuni. Salkun pitää pärjätä omillaan ilman minun apuani. Vastaukseni kysymykseeni on siten: Jatka indeksisijoittamista ja unohda yksittäiset osakkeet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti