maanantai 11. toukokuuta 2020

Nordnetin uuden kuukausimaksun välttäminen ja riskien alentaminen

Nordnet päätti viime kuussa asettaa 2,5 euron kuukausimaksun aiemmin ilmaiseen ETF-kuukausisäästämiseen. Maksu menee ensimmäisen kerran kesäkuun ostojen jälkeen. Ajattelin ottaa itseni tuumaustauon ja lopettaa ETF-kuukausisäästämisen ainakin väliaikaisesti. Odotin, että nämä toukokuun kuukausisäätöt on suoritettu ja sitten tänään kävin Nordnetin sivuilta lopettamassa kuukausisäästämisen ETF:iin. Rahastosijoitukseni saavat jatkua samanlaisena kuin ennenkin eli superrahastot ja HB-indeksirahastot.

Nyt kesän aikana onkin sitten tarpeen miettiä, jatkanko ETF-kuukausisäästämistä kuukausittain, kolmen kuukauden välein tai siirränkö ne kokonaan Nordean puolelle tai ostanko niitä enää lainkaan. Vaihtoehtona voisi olla myös uusien rahastojen lisääminen kuukausisäästöön ja näiden valinta. Toivottavasti blogimaailmassa riittää vielä kirjoitusintoa näistä eri vaihtoehdoista, jotta tiedän, miten muut ovat päättäneet toimia.

Kyllä tämä kulu vähän harmittaa, vaikka melko pieni onkin eli 2,5€ kk eli 30€ vuodessa. Mikäli tekisin vain neljä ostosta vuodessa eli 3 kuukauden välein pienenee maksu 10 euroon. Se voisi olla jo sellainen, että sen voisi maksaakin, kun se on kuitenkin vain kertaluonteinen maksu, eikä siitä ainakaan näillä näkyminen tule jatkuva maksu. Harmittaa myös se, että olen juuri auttanut yhtä läheistäni tekemään tällaiset ETF-säästösopimukset hänen lapsilleen. Hänelle tulee ajankohtaiseksi miettiä, jatkaako näitäkään säästösopimuksia. 

Toisaalta ymmärrän kyllä, että yhtiö varmaan halunnee lisää tuloja itselleen. Mä olen ehkä esimerkki niistä asiakkaista, joista ei juuri Nordnetille tule tuloja. Ostan vain kuukausisäästämisen kautta ETF:iä ja rahastoja. Hankin osakkeita vain kampanjapäivinä, jolloin kaupankäyntipalkkiota ei ole tai se on tavallista pienempi. Suomalaiset osakkeet olen hankkinut heti asiakkuuden avattua, jolloin kaupankäyntihinnat olivat uudelle asiakkaalle alhaisempia. Muutaman myynnin olen tehnyt ja näistä olen joutunut maksamaan täyden hinnan. Montaakaan euroa en ole siten kaupankäyntipalkkioita maksanut.

Koronan aiheuttamaan riskiä vähensin siten, että siirsin lähes kaikki säästöni Norwegian Bankista takaisin kivijalkapankkiin. Summa siellä ei ollut suuren suuri, vain vähän yli 1 000 euroa. En sitten kutenkaan halunnut ottaa sitä riskiä, että pankkiin talletetut varat jäävät sinne kaniin, mikäli pankin vakavaraisuus heikkenee. Olen tietoinen, että pankki ei ole samassa tilanteessa samannimisen lentoyhtön kanssa, mutta pankki on tavallista pankkia riskisempi sen myöntämien riskiluottojen takia. Mikäli näiden luottojen takaisinmaksu syystä tai toisesta kokee vastaiskua, voi tilanne muuttua ja usein vielä sen verran nopeasti, ettei reagointiin jää juuri aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti