maanantai 18. toukokuuta 2020

ETF strategiani jatkossa

Nyt kun ilmainen ETF-kuukausisäästäminen on historiaa, pitänee pähkiä, hankinko enää jatkossa ETF-osuuksia ainakaan Nordnetin kautta.

Tällä hetkellä säästän Nordnetin kautta seuraaviin rahastoihin:
Nordnetin kuluttomat indeksirahasto Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska, á 20€/kk
Handelsbankenin indeksirahastot Usa ja Eurooppa, á 60€/kk, hallinnointipalkkio 0,20%.
Nordnetin kuluttomissa indeksirahastoissa on jokin Tanskan ja Norjan verotukseen liittyvä kulu näissä kahdessa rahastossa, mutta en nyt huomioi sitä. (Koska en tarkasti osaa sitä laskea.)

Olen asettanut alustavasti tavoitteeksi seuraavan hajautuksen:

Pohjois-Amerikka 45 % (tämä nyt noin 42 %)
Länsi-Eurooppa ilman Suomea 20 % (nyt noin 14 %)
Suomi 15 % (nyt noin 39 %)
Japani 5 % (nyt noin 1 %)
Muut maat 10 % (nyt noin 4 %)

Lisäyksiä on siis tarvetta erityisesti Länsi-Eurooppaan, Japaniin ja kehittyviin maihin. Nyt Länsi-Eurooppaan sijoitan Handelsbankenin indeksirahaston kautta, mutta Japani ja kehittyviin maihin en tällä hetkellä sijoita lainkaan.

Yhtenä vaihtoehtona on SPP  Fondierin vastuulliset indeksirahastot, joista yksi sijoittaa Japaniin ja yksi kehittyviin maihin.

SPP Aktiefond Japan A sijoittaa Japanin suuryhtiöihin. Rahasto on vasta perustettu ja siihen on 30.4.2020 sijoitettu n. 0,8 Meuroa. Rahasto hajauttaa sijoitukset 280 eri yhtiöön. Rahasto on vastuullinen eli sijoituskohteista on poistettu sellaiset yritykset, jotka eivät riittävästi huomioi eettisiä näkökohtia tai kestävää kehitystä. Sen hallinnointipalkkio on 0,21 %. Rahastoon sijoittamisesta ei Nordnetin kautta mene merkintä- tai lunastuskuluja. 10 suurimpaan sijoitukseen on sijoitettu 22,73 % rahastopääomasta
Suurimmat yksittäiset omistukset: Toyota 5,1 %, Sony 3 %, Softbank 2,5 %, Keyence 2,1 %, Takeda Pharmaceutical 1,9 % ja KDD 1,8 %.

IShares Core MSCI Japan -etf sijoittaa myös Japanin markkinoille, mutta hajautus tehdään n. 1200 yritykseen. 10 suurimpaan sijoitukseen on sijoitettu n. 16 % rahastopääomasta. Vuosittainen hallinnointipalkkio on 0,20 % ja Nordnetin kautta ostettaessa 2,5€ kaupankäyntikulu. Lunastuskulut tulevat maksettavaksi myynnin yhteydessä.
Suurimmat yksittäiseet omistukset: Toyota 3,65 %, Sony 2,15 %, Keyence 1,81 %, Softbank 1,76 %, Takeda Pharmaceutical 1,38 % ja KDD 1,35 %

Kehittyville markkinoille sijoittaa SPP Emerging Markets SRI A. Sijoituksista 55,45 % on sijoitettu kehittyvään Aasiaan ja 27,09 % kehittyneeseen Aasiaan, Latinalaiseen Amerikkaan 8,24 %, kehittyvään Eurooppaan 4,60 % ja Afrikkaan 4,06 %. Osakesijoituksia on 681 yritykseen ja 10 suurimpaan sijoitukseen on sijoitettu 28,21 % rahastopääomasta. Vuosittaiset kulut ovat 0,47 %.

ETF, jonka kautta olen sijoittanut kehittyville markkinoille on IShares Core MSCI EM IMI. Sijoituksista 52,00 % on sijoitettu kehittyvään Aasiaan,  27,15 % kehittyneeseen Aasiaan, Latinalaiseen Amerikkaan  7,7 %, kehittyvään Eurooppaan 4,78 %, Lähi-itään 4,06 % ja Afrikkaan 3,8 %. Vuosittaiset kulut 0,18 % + merkinnän yhteydessä Nordnetin 2,5 euron kaupankäyntimaksu. Lunastuksesta joutuu maksamaan lunastusmaksun.

Tarkoituksenani on sijoittaa sellaisia varoja, jotka saavat olla sijoituksissa useita vuosia. Ajatuksena ei ole, että tarvitsisin näitä rahoja ja siten joutuisin ne lunastamaan jollakin aikavälillä. Joskus ne ehkä lunastan, mutta toivottavasti en nyt seuraavaan vuosikymmeneen. Koska lunastusmaksut voivat silloin olla jotakin muuta kuin nyt, niin en arvioi niiden vaikutusta, koska en voi niitä tarkasti tietää.

Koska nämä sijoitukset on tarkoitus pitää pitkän aikaa, annan enemmän merkitystä vuosittaiselle hallinnointipalkkiolle, jota joudun maksamaan vuodesta toiseen ja jonka euromääräinen arvo kasvaa sijoituspääoman kasvun myötä. Merkintäkulut maksetaan vain kerran, eivätkä ne ainakaan tällä hetkellä nouse sijoitetun pääoman määrän suhteessa. Samalla kululla voi sijoittaa enemmän tai vähemmän. Tietenkin merkintäkulun suhteellinen osuus on sitä pienempi, mitä suuremman pääoman pystyy kerralla sijoittamaan. Jos merkintäpalkkion haluaa pitää alle 0,5 %:n, pitää sijoittavan summan olla yli 500 euroa.

Kehittyville markkinoille sijoitettaessa em. ETF voittaa SPP:n rahasto niin paljon, että asiasta ei ole epäselvyyttä. Palkkio on huomattavasti halvempi ja hajautus laajempi ETF:llä. Jatkan sijoittamista ETF:ään ja unohdan SPP:n kehittyviin markkinoille sijoittavan rahaston.

Japanin osalta tilanne on paljon tiukempi. Vuosittaiset hallinnointipalkkiot ovat melko samalla tasolla. ETF:n hallinnointipalkkio alittaa rahaston vuosittaisen kulun melko niukasti. Toisaalta ETF:ssä on kaupankäyntipalkkio ja lunastuskulut, joten sijoitusajasta ja sijoitetusta pääomasta riippuen kumpi tahansa voi lopulta tulla edullisemmaksi. Jos luotan siihen, että sijoitusaika on pitkä, eikä rahoja tarvitse lunastaa pois, niin sillloin ETF tulee edullisemmaksi. Toisaalta elämä on arvaamatonta ja jos muutoksia tms. koronahässäköitä tulee, niin silloin voi olla mahdollista, ettei sijoitusaika niin pitkä olekaan.

Japanin osalta mietin myös tuota sijoitettavan pääomaan kokoa tai tarkemmin sanottuna pienuutta. Japanin historiallinen tuotto ei ole ollut kovin mairitteleva pitkällä aikavälillä, enkä ole niin varma tuleeko se jatkossakaan muuttumaan. Tarkoituksena on pitää Japanin osuus sijoitussalkussa pienenä, ehkä jopa marginaalisena. Sen puolesta kovin montaa eri instrumenttia ei kannata salkuun hankkia. Koska minulla on jo tuota ETF:ää, on ehkä kannattavampaa jatkaa siihen sijoittamista ja unohtaa rahasto tältä osuudelta. Nyt omistamani ETF:n rahallinen arvo on hyvin pieni, alle 200 euroa, joten senkään lunastaminen ja siirtyminen rahastoon ei ole kannattavaa, koska lunastuskulut olisivat suhteellisesti korkeat.

ETF:n puolesta puhuu myöskin laajempi hajautus. ETF:llä saa osuuksia 1200 yrityksestä, kun rahastossa tyydytään alle 300 yritykseen. Toki suurimmat sijoitukset ovat samat, mutta suhteellisissa osuuksissa on hieman vaihtelua.

Summa summarum: ETF voittaa rahaston myös Japanin osalta.

Seuraava kysymys sitten on se, että sijoittaisinko sittenkin ETF:t Nordean kautta. Samat ETF:t ovat sielläkin hankittavissa. Noin 750 euron etf-sijoituksesta menee kuluja noin 8 euroa. Jotta kaupankäyntikulut pysyvät alle 0,5%, tulee sijoitettavan pääoman olla Nordeassa 1 600 euroa eli pystyisin sijoittamaan arviolta 2 kertaa vuodessa, mikäli jatkan sijoittamista n. 250 euron kuukausisummalla. Tällöin ajallinen hajautus jää kuitenkin harvemmaksi kuin Nordnetin puolella.

Tällä perusteella päätän siis jatkaa ETF-kuukausisäästämisestä Nordnetissä. Olen sijoittanut ETF:iin noin 250 euroa kuukaudessa. Koska sijoitettava pääoma pitää olla kustannussyistä suurempi, enkä nyt koe minulla olevan varaa nostaa kuukausittaista sijoitussummaa, kuukausisijoittamisen sijaan aloitin kvartaalisijoittamisen. Tällöin voin sijoittaa yhdellä kerralla n. 750 euroa, jolloin kaupankäyntikulu on n. 0,33 %. Alan pelaamaan kuukausisäästösuunitelman kanssa siten, että aloitan sen aina kolmen kuukauden välein ja ostotoimeksiantojen toteuduttua lopetan kuukausisäästämisen. Ostot aion toteuttaa elokuussa, marraskuussa, helmikuussa ja toukokuussa. Tämä venkslaaminen on ainakin vielä mahdollista, mutta kuinkakohan kauan....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti