tiistai 28. marraskuuta 2017

Lottoamista osakkeilla

Seuraan niin talousblogeja kuin pörssikurssejakin lähes päivittäin ja ainakin joissain määrin koen olevani aktiivinen osakesäästäjä jo vuosien ajan, mutta todellisuus taitaa olla muuta.

Ensimmäiset osakkeeni ostin Nordean salkkuun ja silloin elettiin vuoden 2013 alkua  (muistaakseni). Ostin tuolloin kahta eri osaketta eli tein kaksi osakekauppaa. Loppuvuodesta 2013 avasin salkun Nordnettiin ja tuolloin uuden asiakkaan tarjousaikana tein neljä osakekauppaa lisää. Sen jälkeen hankinnat olivat jäissä vuoden 2014 ja 2015. Vuonna 2016 syksyllä innostuin kahdesta eri Nordnetin kampanjasta ja tein n. 10 osakeostoa Amerikan maalta. Vuoden vaihteessa osallistuin OP:n kampanjaan ja ostin sinnekin salkuun kolmea suomalaista yhtiötä, joita minulla ei ennestään ollut.

Siinä ostokseni onkin sitten hyvin pitkälti lueteltu. Kuukausisäästäminen rahastoihin ja ETF:iin jatkuu, mutta niissä ei ole kyse osakekaupoista. Osakkeita ostaessani en ollut vielä koskan maksanut täyttä välityspalkkiota, vaan olin aina hyödyntänyt tarjouksia tai ilmaisostoja. Myyntejä en ollut tehnyt lainkaan.

Nyt sykyn tullen olen innostunut harkitsemattompaan ja uskaliaampaan osakekaupankäyntiin. Tarkoituksena on alunperin ollut tehdä vähintään yksi osakeosto Nordeaan kolmen kuukauden välein, jotta arvo-osuustilistä ei mene säilytysmaksua. Pienet ostoerät olivat ajatuksissani ja vain tämä onkin sitten toteutunut. Ostoja on tullut tehtyä lähes kuukausittain tai jopa muutama kuukaudessa.

Ensin ostin OHI:a muutaman osakkeen, mutta ajatus tuosta valuutan vaihdon kustannuksesta ei oikein innostanut jatkamaan ostoja. Jonkun teidän kanssabloggaajan blogista luin Orionista, joka oli silloin syöksylaskussa alaspäin ja bloggaaja oli aloittanut niiden osakkeiden ostot. En enää ole löytänyt tätä tekstiä, joten en muista kuka se oli, mutta joku jolla ajatuksissani oli jonkinnäköistä "auktoriteettia" sillä päädyin itsekin ostamaan heti osaketta. Ostin 4 osaketta hintaan 45,85 euroa ja siitähän homma repesi aivan täysin.

Aloin tekemään pieniä ostoja osakkeella siten, että ongin aina alempaan kurssiin uuden osake-erän. Ostin 4 kappaletta hintaan 40 euroa, 39 euroa, 37 euroa, 34 euroa ja 32 euroa. Viimeisen kaupan tein eilen. Nyt osakkeita on jo 24 kappaletta ja rahaa on kulunut 920,51 euroa, joten tappiolla olen n. 150 euroa.

Kaupan käynnin helppoudesta (henkinen helppous pikemminkin kuin tekninen) johtuen päädyin myös ostamaan extempore 3 erää Nokiaa. Kaikki nämä kolme hankintaani (OHI, Nokia ja Orion) ovatkin sitten tukevasti miinuksella, joten hätäilyn tuloksena tässä markkinatilanteessa on tullut vain turskaa.

Samalla kun ajatuksissa jo teen uutta toimeksiantoa Orionista 30 euron hintaan, tulee väkisinkin mieleen, että kannttaisiko sittenkin myydä nämä hankkimani Orionin osakkeet, kaikki tai ainakin suurin osa ja ostaa sitten uudelleen ne takaisin tuohon 30 euron arvoon. Mikäli pidän hankkimani osakkeet ja hinta tosiaan saavuttaa tuon 30 euron arvon, teen taas yhden 50 euroa lisää miinusta. Muutaman euron kaupankäynnnin palkkiolla saisin vältettyä tuon. Ikuisen holdarin periaatetta tuo myynti vain sotii, ehkä vieläkin enemmän kuin tätä vähemmän järkiperäistä laskevaan kurssiiin ostamista. Ehkä otan tämän oppirahojen maksuna ja jatkan pään hakkaamista seinään tekemällä toimarin osakkeista 30 euron hintaan. Lisäisikö jopa ostettavien osakkeiden määrää yhdellä jos toisellakin. Nyt kun halvalla saa....

Enpä olisi uskonut saavani tällaista ostomanian tartuntaa. Ehkä nyt osaan ymmärtää paremmin niitä sijoittamisen aloittavia ja siitä innostuvia, jotka hetkessä rakentavat useiden eri yritysten osakkeista koostuvia salkkuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti