sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Sijoitussalkku vuonna 2020

Olen pitkään miettinyt, että kuinka suuren sijoitussalkun haluan ja mihin minulla rahkeet riittävät. Tulevaisuudessa sijoitussalkku saa toki olla niin suuri kuin vain mahdollista, mutta mikä olisi minun mahdollisuuksieni rajoissa. Tällä hetkellä sijoituksiin menee n. 450 euroa kuukaudessa ja se on melko maksimi tällä hetkellä. Enempää ei tällä hetkellä ole varaa sijoituksiin siirtää.

Viisi vuotta on minusta pitkä aika. Lapset ovat jo sitten kaikki koulussa ja pikkulapsiperheen arjesta on siirrytty koululaisten arkeen. Rahaa kulunee tuolloin vähintään se määrä kuin nykyäänkin, joten tuskin tulevaisuudessa säästöön jää nykyistä enempää. Toisaalta lasten teini-ikä harrastusrumpineen ja kulutuksineen on vasta edessä, joten säästöjä pitäisi tuolloin jo olla.

Tällä hetkellä ei ole välittömästi suunnitelmissa vaihtaa asuntoa, vaikka ei se täysin mahdottomuuskaan ole. Autot ovat vielä uudehkoja, joten niiden vaihtokaan ei taida tulla ajankohtaiseksi. Ainakin itse ajattelen niin, että näillä autoilla vielä kelpaa ajella. Toisaalta mies on usein se, joka päättää auton vaihdosta, joten ehkä se voi vielä ajankohtaiseksi tullakin. Koti on remontointu lähes kokonaan viimeisten vuosien aikana, joten siihenkään ei pitäisi suuria remonttitarpeita kohdistua. Seuraavat viisi vuotta voisivat siis olla aika rauhallista aikaa ilman suuria kulureikiä.

Sijoitussalkku voisi tulevaisuudessa olla n. 50 000 euroa. Tämän kokoinen salkku mielyttäisi minua kovasti. Se olisi jo sen suuruinen, että sillä olisi jo vaikutusta omaisuuteen, se olisi likvidi ja siitä tulisi myös mahdollisesti tuottoa. Tuo olisi myös hyvä hätävara, mikäli jotakin erityistä tapahtuisi tai muuten tulisi yllättävä rahan tarve. Sen jälkeen ei ajatuksena ole säästämisen lopettaminen, mutta hyvä välietappi se olisi.

Viidessä vuodessa tuo voisi olla saavutettavissakin, vaikka helppo tavoite se ei ole. Tällä hetkellä sijoitussalkun koko on n. 12 500 euroa. Sijoitussalkun pitäisi siis seuraavan viiden vuoden aikana kasvaa n. 37 500 euroa. Nykyisellä säästötahdilla saisin sijoitussalkkuun n. 27 000 euroa lisää pääomaa, mutta vielä se ei olisi riittävästi, koska arvon nousun en usko olevan niin tähtitieteellinen. Seuraavat viisi vuotta voivat olla osakemarkkinoilla alavireistä aikaa, joten arvonnousuun varaan en voi kovinkaan paljon laskea.

Säästötavoitteen onnistumiseksi pitää säästää tarkasti ja samalla toivoa lisätuloja. Palkan korotus olisi omiaan parantamaan säästöön siirrettävää määrää ja toisena vaihtoehtona olisi kaupunkiasunnon vuokraaminen. Asunto on nyt ollut meidän omassa käytössä reilun vuoden verran. Tällä hetkellä olemme käyttäneet asuntoa lähes viikottain, joten vielä se ei ole ollut tyhjänpanttina. Syksyllä tulee tosin vielä harkittavaksi asunnon vuokraaminen, mikäli sen käyttö vähitellen vähenee. Asunnon vuokraaminen toisi lisää tuloja lähes 900 euron verran ja sillä maksaisi jo sekä yhtiövastikkeen ja lainan lyhennyksenkin. Tällöin säästömäärää olisi helpompi nostaa vähintään muutamilla satasilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti