perjantai 14. helmikuuta 2014

Vararahaston suuruus

Kuinka paljon pitää säästössä olla riihikuivaa, että sillä pärjää? Milloin voi hengähtää ja sanoa, että nyt on vararahastossa riittävästi "talven varalle"? Kuinka paljon pitää rahaa olla, että voi rauhassa odottaa pahoja päiviä? Tätä varmaan moni pohtii ja yrittää vähitellen sitä varten säästää. Saavuttaa sen ja sitten taas pyrkii saavuttamaan sitä uudelleen. Monissa blogeissa tätä on pohdittu aika tavalla, ja koska jokaisella ihmisellä on erilainen tilanne, ei yksittäistä summaa voida pitää kaikille sopivana. Lapsiperheen hätävarastolla voi joutua elämään useampikin ihminen, kun taas lapseton sinkku kerää vararahaston yleensä vain itselleen.

Kun nyt ensi kuussa alan nauttia kelan maksamasta kotihoidontuesta, on minun toimeentulolle olennaista se, että minulla on vararahasto. Koska tukikausi alkaa pikapuolin, ei enää ole liiemmin aikaa kerätä varoja. Vararahasto on nyt kerätty ja sillä on selvittävä. Kulutuksen vähentäminen onkin nyt enää ainoa tapa, jotta vararahasto riittää mahdollisimman pitkälle.

Ehkä se määrä, jonka vararahastoksi haluamme kertoo meistä itsestämme paljon. Kertoo sen, millainen ihminen on ja miten käyttää rahaa. Raha on kuitenkin sen verran tabu asia, että siitä puhuminen on arkaa, jopa näin nimettömästi. Googlaamalla löytyy aika erilaisia vastauksia kysymykseen. Majasalmi arvioi hyväksi olevan n. 6 kk- 2 v. kuluja vastaavan verran rahaa. Jossakin tuossa haarukassa se varmaan onkin.

Itse miellän usein varavaraston vain pelkäksi säästötiliksi ja mietin, että ne rahat ovat vararahastoa/hätävaraa. En halua sijoittaa niitä mihinkään, koska en halua ottaa hätävarasummalle mitään riskiä. Majasalmi varmaan mieltää asian toisin, koska kahden vuoden palkkaa ei kannata pelkästään säästötilillä makuuttaa, vaan sitä on jo pare pistää esim. rahastoihin. Ja onhan se niinkin, että kyllä ne rahastotkin tarvittaessa käteiseksi muuttaa.

Mulle rahastot, osakkeet ja S-osuudet ovat enemmänkin sijoitusomaisuutta, enkä siis miellä niitä hätävaraksi. Niitä ei ole tarkoitus kovin helposti rahaksi muuttaa, eikä niitä ole tarkoitus käyttää elämiseen. Tietenkin suuren katastrofin iskiessä (avioero, perheenjäsenen sairaus tai kuolema jne.) niihin pitäisi turvautua. Rahastoihin ja osakkeisiin sijoitankin sitten vain sellaista rahaa, jota en usko tarvitsevani nyt enkä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Mulle tarvittava hätävarasto on vähintään 3000 euroa. Alle tämän en halua säästötilin menevän. Toisaalta vasta n. 7000 euron säästöjen jälkeen alkaa henki kulkea paremmin ja vasta tämän ylittävät varat olen valmis laittamaan sijoitukseen. 7 000 euron raja tulee varmaankin opiskelujen päättymisen jälkeen tekemästäni päätöksestä säästää vähintään tuon verran. Isäni käyttötilillä oli tuolloin sen verran ja halusin saada saman verran säästötililleni. Tuohon 7 000 euron säästöön joutunen varmaan tänä vuonna koskemaan ja kosken varmasti mikäli asunnon osto kuitenkin realisoituu.

Tilanteeni on kuitenkin noista työuran ensi viikosta muuttunut siten, että elätettäviä on itseni lisäksi kolme. Tämän tiedostaen tiedän, että mikäli rahahanat sulkeutuisivat täysin, ei tuo 7 000 euroa meidän perheessä kauaa riittäisi. Kyllä alkaisi housut tutista, jos sillä pitäisi pärjäillä. Tarpeen onkin saada hätävaraston lisäksi kasvatettua sijoitussalkkua ja muuta omaisuutta.

Onko teidän vararahasto käteistalletus vai jotakin muuta?

5 kommenttia:

  1. Vararahasto, vaikka aluillaan vasta onkin, on itselläni käteistalletus. Pidemmän tähtäimen säästöt sitten jotakin muuta eli noita mainitsemiasi. Hienosti puit sen sanoiksi; sijoitusomaisuutta jota ei ole tarkoitus ottaa käyttöön seuraavan kymmenen vuoden aikana.

    VastaaPoista
  2. Säästötili, vararahasto ja hätävara. Miksi tätä osaisi kutsua. En käytä säästötilini rahoja kovin herkästi mutta otan sieltä hätätilanteen niin vaatiessa. Yritän myös säästää vähän kesänlomareissua varten. Tietenkin pyrin siihen, että tililtä ei tarvitse juuri mitään ottaa mutta jos tarvitsee niin en tunne siitä huonoa omaatuntoa. Eipähän ainakaan tarvitse elää velaksi.

    Tämä postaus oli kyllä todella avartava.. En ole oikein nimennyt säästötiliäni tai antanut sille tarkoitusta. Tällä hetkellä makuutan vain rahojani. Ja oikeastaan.. haluanko käyttää säästöjäni lomareissua varten?

    - Tulevaisuuden varalle

    VastaaPoista
  3. Vaivalla ansaituista euroista on kyllä hyvä pitää tiukasti kiinni, mutta tietty kohtuus kaikessa.

    VastaaPoista
  4. Hyvä teksti! Ja aihe, josta olen itsekin kirjoittanut. Minulla puskurirahastosta suurin osa on säästötilillä, sekä pieni osa indeksirahastoissa. Joskus olen tuolta rahastosta napannut rahaa jotakin isompaa hankintaa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pitääkin tutustua sinun blogiisi tarkemmin. Hienoa että kommentoit vanhempaa postausta.

      Poista