tiistai 17. joulukuuta 2013

Vuokralaisen metsästystä

Vuokra-asunnon asukkaat ovat siis muuttamassa asunnosta ulos ja uusien metsästys pitää aloittaa. Olemme aikaisemmin käyttäneet Vuokraturvan palvelua, mutta nyt se saa jäädä, koska heidän palkkionsa on liian suuri. Vaihtoehdot ovat halvemman välitysfirman käyttäminen tai itse vuokralaisen haku. En ole koskaan hankkinut vuokralaista itse, mutta sitä voisi tällä kertaa käyttää. Tosin se vähän arvelluttaa.

Miten tarkistan vuokralaisehdokkaiden luottotiedot? Mistä nämä saa käyttöönsä ja mistä ne voi tilata? Pitääkö vuokralaisen ne itse tilata tai miten tässä menetellään? Kokeneemmilta kaipaan vastausta.

Toinen mietinnässä oleva asia on, että siellä pitäisi pitää ainakin yksi näyttö ja ehkä enemmänkin. Ongelmana on välimatka. Tuonne asunnolle on matkaa lähes 100 kilometriä, joten ihan montaa kertaa en sinne viitsisi lähteä. Pari kertaa sinne on varmaan pakko mennä, mutta pahimmassa tapauksessa montakin kertaa. Aiemmin tämä on onnistunut näppärästi välitysfirman kautta ja posti on toimittanut tarvittavat paperit ja muut.

Yksi vaihtoehto on vielä tuon asunnon myyminenkin. Mies kannattaisi sitä ja mä en. Me omistetaan tuo asunto puoliksi, joten kummankin pitää olla asiasta samaa mieltä. Mies on siinä oikeassa, että tuosta asunnosta voi nyt saada omansa pois, mutta ei enää parin vuoden päästä lähestyvän putkirempan vuoksi. Mä taas ajattelen niin, ettei tuota ole tarkoitus ehkä koskaan myydä, tai ei ainakaan minun aikani, niin on lähes saman tekevää, että saako siitä tulevien vuosien aikana omiaan pois. Asunnon tuotto myöskin heikkenee tulevan yhtiövelan nousun vuoksi, joten mikään rahasampo se ei tule olemaan.

Tarkoituksena on ollut ostaa uusi asunto, mutta tämä hanke ei ole edennyt. Sopivaa ei ole tullut vielä vastaan. Sitten voisin harkita tuon asunnon myyntiä, jos uusi olisi jo hankittu.

Harmittavaan saumaan tuli tuo vuokralaisten irtisanoutuminen.

5 kommenttia:

 1. Viime kerralla kun itse vuokrasin asuntoa, niin jätin luottotiedot tarkistamatta. Aika riski, mutta tähän päivään mennessä ei ole tuosta tullut ongelmia. Lähtökohtaisesti tarkistan aina, tosin vasta kaksi kertaa olen asunnon antanut vuokralle ja tähän asti olen aina hoitanut vuokralleannon itse. Esimerkiksi päivätyöstäni en saa lähellekkään samaa tuntipalkkaa, kuin jos lasken tuon kuukauden vuokran + alv itselleni palkaksi koko vuokrausprosessista.

  Suomen asiakastieto on luotettava luottotietojen tarjoaja ja tätä olen itse yleensä käyttänyt. Kerran henkilökohtaisesti ja töissä viikoittain. Tietojen tarkistaminen erittäin yksinkertaista ja ei vaadi kuin muutaman klikkauksen.

  https://www.omatieto.fi/luottotiedot/actValitseRaportti3.do

  Nopealla googlauksella näyttäisi edullisempiakin löytyvän, joten kannattaa katsoa vaihtoehdot. Itse tein niin, että laitoin nettiin ilmoituksen vuokrattavasta asunnosta ja ilmoitin samalla milloin on näyttö. Kävin kerran näyttämässä ja seuraavalla kerralla luovuttamassa avaimet. Tämä tietysti riippuu paljon siitä missä päin asunto, mutta periaatteessa jopa kerta käynnillä voi selvitä, kun pyydät hakijoiden tiedot etukäteen.

  Olen ollut kanssasi samoilla linjoilla vuokra-asuntoni kanssa, osta ja pidä, mutta kuitenkin olen arvoinut sen niin, että saan tarvittaessa koko putkiremontin lisättyä asunnon hintaan. Erittäin hankala tilanne, laskimella vaan paras arvio tulevaisuudesta riittävän pitkällä tähtäimellä ja vertailu siihen, että ostaisi vaihtaisi asunnon toiseen.

  Toivottavasti tästä on jotain apua pohdintoihin...

  VastaaPoista
 2. Hei, itse juuri äsken yhden asunnon vuokranneena voin toivottavasti hieman auttaa. Vuokramarkkina ainakin pääkaupunkiseudulla oli yllättävän hiljainen, sain kuitenkin ihan hyvän vuokralaisen kun kohensin hieman asunnon kuntoa (lisätiedot blogissani). Luottotiedot saat itse hankittua Suomen Asiakastieto Oy:n omatieto.fi palvelusta, maksaa n. 30€ per kysely. Tokihan voit pyytää tulevaa vuokralaistasi hankkimaan otteen omista luottotiedoistaan, mutta ainakin itse selvitän luottotiedot itse. Eli jos päädyt vuokraamaan itse ja pidät esittelyn asunnossa, niin tee valmis hakulomake, jossa kysyt vuokralaiskandidaattien olennaiset tiedot (nimi, sotu, montako henkilöä muuttaa asuntoon, lemmikkieläimet, tupakointi, työ- tai opiskelupaikka, suosittelijat, syy muuttoon, etc.), ja jos hakijoita on runsaasti, niin yritä haastatella kaikkia hieman ja kirjoita itse lomakkeeseen muutamalla sanalla hakijasta jotta myöhemmin muistat mikä lomake oli kenenkin..kokemuksesta tiedän, että jos esittelyssä on esim. 10 kiinnostunutta jotka täyttävät hakulomakkeen, on esim. seuraavana päivänä vaikea muistaa mikä lomake kuuluu kellekin hakijalle, jos ei kirjaa ylös jotain muistin avuksi. Ja, last but not least; kun löydät mieluisan vuokralaisen, toimi nopeasti! Eli heti vaan yhteys hakijaan ja sopimus aikaiseksi. Jos jää odottelemaan, niin hyvät vuokralaiset löytävät kodin muualtakin. Onnea vuokralaisen etsintään, jos itse päätätte homman hoitaa!

  VastaaPoista
 3. Olen vuokrannut asuntoni itse, enkä tarkistanut luottotietoja lainkaan. Pitkään mietin, mutta lopulta päädyin ottamaan riskin. Ja luotin mutuun, henkilö vaikutti asialliselta ja soitin hänen silloiselle vuokranantajalle joka sanoi, että aina on vuokra tullut ajoissa.

  Eipä kai kukaan normaalihko ihminen ehdoin tahdoin halua kiusallaan luottohäiriömerkintöjä. Monella näyttää muuten torilla olevan vuokrailmoituksessa ohje ja linkki, miten voi todistaa luottotiedot, jos niitä edellyttää.

  Lisäksi minulla oli mieheni kautta kokemus, hän oli tarkistanut pankissa työskentelevän veljensä kautta oman asuntonsa vuokralaisen tiedot. Tiedot ok, silti vuokraa sai olla aina kinuamassa ja viimeinen jäi saamatta.

  Torilla ilmoitin asunnosta ja kyllä yllätyin miten surkeita yhteydenottoja tuli. Valitsin sieltä sellaiset, jotka olivat vaivautuneet kuvailemaan millaisia henkilöitä ovat, missä työskentelevät ja miksi ovat asunnosta kiinnostuneet, olivat kirjoittaneet koko nimensä, käyttäneet ystävällisin terveisin ym. muita normaaleja muodollisuuksia. Ja niitä ei tosiaan ollut paljon.

  VastaaPoista
 4. Kiitos hyvistä vinkeistä. Ehkäpä päädyn vuokraamaan kohteen itse. Onhan mulla toisaalta aikaa tässä kotona olin lisäksi. Jos olisin päivät töissä, niin sitten olisi hankalampaa. Tuo oli hyvä vinkki tuon esitietolomakkeen tekeminen etukäteen.
  Vuokrasopimuksen varmaan kopioin vanhoista ja luottotiedot selvitän tuolta omatieto.fi kautta. Pieni hinta tuo 30 euroa on vuokravälitykseen verrattuna.
  Remonttia ei pitäisi joutua tekemään, kun se on viimeksi remontoitu itseä ajatellen vuonna 2009. Kaikki laitettu uusiksi. Nyt kun se on muutaman vuoden ollut vuokralla, niin on tietty vähän kärsinyt (toivottavasti ei juurikaan, mutta pian se selviää), mutta siitä ei varmaan lisäarvoa enää saa.
  Onko teillä ollut kuva tuosta asunnosta netissä? Varmaankin olisi ihan hyvä. Pitäisi varmaan sopia vuokalaisen kanssa, että voin käydä ottamassa. Tai ottaisikohan se itse, niin ei tarvitsisi mua päästää kuvailemaan heidän nurkkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ei ole asuntoa jota vuokrailla, mutta itse olen ottanut asunnon vuokralle pitkän matkan päästä. Silloin siis matkasin asuntoa katsomaan 160 km päähän ja samalla seisomalla allekirjoitin vuokrasopimuksen. Miksi päädyin matkaamaan katsomaan asuntoa 160km päähän ja tein pikaisen valinnan? Koska paikalle meno vain varmisti etukäteistiedot oikeiksi ja antoi mahdollisuuden tavata vuokranantaja ja allekirjoittaa soppari. Laitoin paikallislehden palstalle ilmoituksen ja vuokranantaja soitti minulle. Sain kuvia sähköpostiin ja kirjoiteltiin puolin ja toisin. Kaikki lemmikkiasiat yms. puhuttiin jo siis ennen näyttöä. Kannattaa panostaa hyviin ja realistisiin kuviin! Vuokranantaja kertoi paikallisista palveluista ja ympäristöstä ja myös siitä miksi hänellä ko. asunto on. Vieraalle paikkakunnalle muuttavana tuntui siltä, että hänen asiantuntemuksensa alueesta vaikutti oleellisesti myös minun sopeutumiseeni sinne. Tästä on aikaa jo 10 vuotta, mutta siis tänäpäivänä ainakin kaiken pohjatyön voi tehdä menemättä paikan päälle. En tiedä taksoja, mutta vuokraovi.com on varmasti aika hyvä paikka laittaa ilmoitus myös.

   Poista