perjantai 27. joulukuuta 2013

S-Rahastot verkkopankissa

Kuten Veli Velkainen tuossa aikaisempaan kirjoitukseen kommentoikin, näkymä S-pankin verkkopankissa on hyvin vaatimaton. Nyt kun rahat ovat siirtyneet rahastoon ja näkyvät sieltä, ei näkymä juurikaan muuttunut. Rahastoista näkyy hyvin vähän ja nekin tiedot näkyvät jo lähes kaikki etusivulla ja rahastot-välilehdellä on vain muutama tieto enemmän. Tässä näkymä rahastot-välilehdeltä

"Poistin kuva, kun se oli liian iso, enkä osannut sitä muokata. Kuvassa näkyi siis vain tiedot rahaston arvosta, sen muutoksesta prosentteina ja euroina sekä ostamieni rahastojen määrä."

Se mitä mä tähän toivoisin, olisi ehdottomasti tarkemmat tiedot rahastosta. Minne ne rahat tulikaan sijoitettua. Millainen tuo rahasto nyt onkaan ja mistä se koostuu. Tämä voisi olla osittain summittainenkin, jos rahasto sisältää paljon eri rahastoja, mutta ainakin suurimmat rahastot voisi olla mainittu ja linkit niiden rahastojen tietoihin. Tuskin nämä rahastot nyt ihan päivittäin vaihtuvat, eikä ainakaan ne, joita painotetaan eniten.

Minusta olisi hyvä lisä, jos verkkopankista ilmenisi, että kuinka paljon ja milloin rahastoon on sijoitettu pääomaa. Nyt tuosta on helppo laskea se, mikä on sijoitettu pääoma, mutta niiden maksamisajankohta ja yksittäiset maksamiset unohtuvat helposti. Voi olla, että tämä ei olisi ihan ensisijaista, mutta kuten sanoin hyvä lisä.

Se mikä sensijaan olisi tärkeä, olisi se, että rahaston arvon muutokset näkysivät paremmin, eikä vain tämän hetkinen pistearvo. Graafia kehiin. Nythän tuosta ei voi mitenkään nähdä, että miten tuo rahasto on viimeisen viikon/kuukauden aikana kehittynyt. Onko ollut huippuja tai notkahduksia. Tähän pitää saada heti muutosta. Tämä arvonmuutoksen esittämistapa ei ole mitenkään riittävä.

Ennen kuin S-pankin rahastot oikeasti houkuttelevat sijoittamaan enemmän rahaa, niin muutoksia pitää tulla. Tällä esityksellä ei nyt mielestäni pitkälle pötkitä. Ymmärrän, että tässä on haluttu tehdä rahastosijoittamisesta mahdollisimman helppoa ja karsittu kaikki ylimääräinen minimiin. Lisätiedot voisikin "kätkeä" linkkien taakse, joten ne eivät haittaisi tuota yleisnäkymää. Tällöin niillä, jotka kaipaavat enemmän tietoa, olisi mahdollisuus sitä saada.

12 kommenttia:

 1. Mä olen niin samaa mieltä, tietoa ja käyriä esiin! Seligsonin rahastoihin tottuneena S-rahaston näkymä näyttää todella ankealta. Ymmärrän Myös että tässä yritetään tehdä rahastosijoittaminen todella helposti lähestyttäväksi, mutta hei, alkaa mennä jo maijameikäläisten älyn ala-arvioimiseksi!
  Kyllä mä nyt voin tuonne kympin-pari kuukaudessa laittaa niiden bonusten lisäksi (ovat sinkulla aikas pieniä...), mutta taidan muuten jättää koko rahaston oman onnensa nojaan ja katsella vaikka viiden vuoden päästä mitä on tapahtunut. Eri asia jos alkavat sitä tietoa jakaa avoimemmin. Jotenkin tuntuu aivan salamyhkäiseltä ja siten epäluotettavalta koko homma, kun Seligsonilla kaikki toiminta on läpinäkyvää. Seurataan tilannetta! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla tuntemuksilla mennään!

   Poista
  2. Rahastoilla pitäisi olla ainan rahastoesite mistä ilmenee rahastotyyppi ja sijoituspolitiikka. En ole tututustunut s-pankin rahastoihin mutta eikö esitettä sitten niiltä löydy?

   Poista
 2. Eikös siinä rahastot sivulla oikealla puolella ole lisätietoa näistä kolmesta eri rahastosta. Muistelen että klikkasin siitä ja kävin lukemassa jotain tarkempaa informaatiota näistä rahastoista.

  VastaaPoista
 3. Kyllä netistä löytyy paljonkin enemmän tietoa, mitä tuossa referoisin. Avaintietoesite ja rahastokohtainen yleisesite, rahastokohtaiset säännöt. Kaikki lain ja hyvän tavan mukaiset tiedot on varmaankin esitetty ihan kunnolla, mutta silti jäin kaipaamaan yksityiskohtaisempaa tietoa, että missä ne rahat ovat.

  Avaintietoesitteen mukaan:

  "Rahaston varat sijoitetaan pääasiallisesti FIMin hallinnoimiin
  sijoitusrahastoihin, sekä muihin sijoitusrahastoihin ja
  yhteissijoitusyritysten osuuksiin siten, että markkinatilanteesta
  riippuen rahaston varoista vähintään 40 % on sijoitettuna
  osakemarkkinoille maailmanlaajuisesti sijoittaviin
  rahastoihin ja enintään 60 % korkomarkkinoille sijoittaviin
  rahastoihin. Sijoituspäätökset perustuvat markkina- ja
  osakenäkemykseemme. Normaalitilanteessa noin 70 % rahaston
  varoista on sijoitettu osakemarkkinoille sijoittaviin rahastoihin.
  Rahasto käyttää johdannaisia ajoittain markkinatilanteesta
  riippuen. Käytetyt johdannaiset ovat yleisimmin
  indeksifutuureita, joilla tehostetaan likviditeetin hallintaa ja
  säädellään sijoitusastetta. Rahasto ei seuraa vertailuindeksiä
  toiminnassaan, joten usein sijoitukset eroavat vertailuindeksin
  sisällöstä merkittävästikin."

  Jäin kuitenkin kaipaamaan, että olisi jossakin merkitty, että mitä rahastoja tuo valitsemani rahasto on nyt valinnut, jotta voisin seurata niidenkin rahastojen muutoksia. En tosin tiedä, miten näitä tietoja saa muidenkaan pankkien rahastoista.

  VastaaPoista
 4. Yleensä nuo ilmoitetaan kuukausikatsauksessa. Onko nyt niin uudesta rahastosta kyse, ettei sellaista vielä ole laadittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että uutuudesta on vielä pitkälti kyse. Uusi rahasto (vaikka taustalla vanhat rahastot) ja uusi pankki rahastoja pyörittämässä. Pitänee odotella rauhassa, niin selviää enemmän.

   Poista
 5. Minä kaipaan jotain tälläista: http://www.seligson.fi/suomi/rahastot2/passiiviset.htm
  Eli pienellä klikkailulla tiedä missä rahani ovat. Tätä on Seligsonin läpinäkyvyys. Esim. vaikka Global Brands, firmat, maat, kaikki tiedot annetaan sijoittajalle. Vaikka minulla, velkaisella typeryksellä ei ole paljoa mitä sijoittaa ei se tarkoita sitä ettenkö olisi asiasta kiinnostunut. Tällä hetkellä tiedän vain että olen miinuksella, mutta senkin tiedän vain siksi että satun muistamaan paljonko rahaa olen S-rahastoon laittanut.... Arghhh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä Seligsoniin perehtynyt, mutta ehkä se on kohta edessä.

   Poista
 6. Oikeastaan ainoa peruste miedosti hyväksyä ajatus sijoittaa S-pankin rahastoihin on, jos saadaan lisätyksi yleisön kiinnostusta muuhunkin kuin makuuttamaan rahojaan käyttelytileillä.

  Läpinäkyvyyttä voisi toivoa paljon enemmän. Seligson on tuossa suhteessa edellä paljon ja ansaitsee suosionsa. Itse ostan bonuksilla ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siihen nuo S-pankin rahastot varmaan tähtäävätkin. Muuttamaan vähitellen ihmisten säästämistottumuksia. Suomessa nuo rahastot ovat varmaan vasta vähitellen tulleet keskiverto kansalaisen säästörepertuaariin. Muistaakseni niitä on ihan erimäärin esim. ruotsalaisilla. Ja jos rahastot alkaa enemmän kiinnostamaan, niin sitten varmaan ihmiset siirtyvät pois S-rahastoista, jolleivat ne muutu aika radikaalisti. Ei pelkästään läpinäkyvyys, vaan monet muutkin asiat. FIM.in rahastot kun eivät ole tainneet olla niitä kustannustehokkaimpia tai tuottavimpia, mitä netiin on uskominen.

   Poista
 7. http://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000RW5J

  VastaaPoista