lauantai 10. huhtikuuta 2021

Alkuvuoden tulos miinusmerkkinen

Vuosi on jo edennyt huhtikuulle, ja kuukausi toisensa jälkeen blogimaailmassa hehkutetaan toinen toistaan parempia tuottoja. Kuukausituotot tuntuvat olevat lähes kaikilla huikaisevan suuria, kaksinumeroisia prosentteja, ATH ym.. Minulla tilanne on toinen.

Olen jatkanut kuukausisäästämistä viime vuoden tapaan eli siirrän Nordnettiin 500 euroa kuukaudessa. Kuukausittain sijoitan siitä 200 euroa rahastoihin ja loput joka toinen kuukausi ETF:iin. Helmi- ja maaliskuussa salkku sentään oli jonkin verran plussalla, mutta nyt kuunvaihteessa kokonaissalkku (sis. Nordean ja OP:n arvo-osuustilit) oli 700 euroa miinuksella. Nordnetin salkku on hädin tuskin nollaviivan yläpuolella, nenä juuri ja juuri pinnan yläpuolella. OMXH25-indeksi huitelee jossakin 11 prosentissa, joten indeksin kiinnisaaminen vielä tämän vuoden puolella olisi melkoinen ihme.

Aiempina vuosina olen tottunut nauttimaan OMXH25-indeksin yläpuolella keikkumista, joten alkuvuoden tilanne tuntuu todella tympeältä. Suurin syy tähän tilanteeseen on Nesteen kurssin tuntuvalla laskulla. Vuoden vaihteessa Nesteen kurssi oli lähellä 60 euroa ja alkuvuodesta nousi vielä tästäkin, kunnes helmikuussa laski pysyvämmin alle 60 euron ja siitä on lasketeltu alas noin 45 euroon, jossa se on tämän viikon seilannut. Vuodenvaihteesta sen arvo on siten laskenut yli 22 prosenttia.

Nesteellä on ylivoimaisesti suurin osuus salkustani (30%) verrattuna muihin osakeisiin, rahastoihin tai ETF:iin. Neste oli ensimmäisiä osakeostojani ja sen arvo on vuosien varrella noussut vuodesta toiseen. Tämä arvonnousu on pitänyt minut sitkeästi OMXH25-indeksin yläpuolella, mutta nyt se herkku on syöty. Vaikka muutamat osakkeeni ovatkin alkuvuodesta nousseet ihan mukavasti (esim. Deere 40%), niin tällä ei juuri ole ollut vaikutusta koko salkun tilanteeseen. Deeren osuus on niin pieni, että vaikutus jäänyt euromääräisesti pieneksi. Kyse siinä on alle tonnista, kun Nesteen osalta puhutaan useista tuhansista.

En juurikaan ole myynyt hankkimiani osakkeita, eikä Nesteenkään myynti ole ollut ajatuksissa. Ne muutamat kerrat kun olen jotakin myynyt, olen onnistunut myymään ne lähes alimpaan mahdolliseen hintaan. Ajoittaminen on siten onnistunut surkeimmalla mahdollisella tavalla. Nytkin voin miettiä, että myisin osan Nesteen osakkeista ja hajauttaisin sijoituksiani enemmän, mutta se vain vahvistaisi Nesteen kurssin kääntymisen nousuun. Toisaalta kun en niitä nyt myy, niin lasku voi jatkua vielä pitkäänkin ja tilanne voi loppuvuodesta olla vieläkin huonompi. Näillä korteilla nyt kuitenkin mennään ja toivotaan parasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti