tiistai 12. helmikuuta 2019

Sijoituslainaneuvottelussa

Puolisoni innostui muutama viikko sitten kolmannen sijoitusasunnon hankinnasta. Hänellä oli kiikarissa yksi n. 60t euron hintainen yksiö. Ajattelimme, että minulla ei ehkä ole enää kykyä velkaantua kolmen lainan jälkeen (45t, 29t ja 110t), joten tällä kertaa hän hankkisi sijoitusasunnon yksin.

Tein kuitenkin lainahakemuksen Nordeaan ja päätin katsoa, miten asian kanssa käy. Hain 35t euron lainaa ja sainkin vielä saman päivän aikana soiton pankista ja sovimme verkkotapaamisen jo ennestään tutun pankkivirkailijan kanssa.

Verkkoneuvottelu meni hyvin. Se kesti noin puolisen tuntia ja siinä päivitettiin meidän "sijoitusasuntotiedot" eli kahden asunnon ostohinnat ja ostoajat sekä nykyisten lainojen määrä. Laina myönnettäisiin ihan helpolla. Marginaali olisi 0,6 % kuten toisessakin heiltä otetussa sijoituslainassa ja käsittelymaksu olisi joku reilu 200 euroa. Koska tuosta aiemmin hankitusta sijoitusasunnosta on lainaa enää n. 35 % ostohinnasta, riittää tämä aiemmin hankittu asunto lainan vakuudeksi, eikä uutta asunto-osaketta edes tarvitse pantata uuteen lainaan. Se helpottaakin tuota mahdollista kaupantekoa.

Asunnon osto kuitenkin jäi. Hinta tuntui karkaavan liian korkeaksi ja asunto oli täysin räjähtänyt, joten ongelmia ja harmaita hiuksia siitä olisi voinut tulla, ennen kuin se olisi ollut vuokrattuna. Nyt väkisinkin jäi mietityttämään tuo laina. Entä jos sen käyttäisikin johonkin ihan muuhun. Itsensä, opintovapaaseen, sapattivuoteen, sijoituksiin, mökkiin tms. Tuskin uskallan ottaa riskiä, mutta unelmointia siitä riittää vielä pitkään.

4 kommenttia:

 1. Tavallaan ideana kiva, että käyttäisi lainan itseensä. Mutta jos olisit ostanut lainalla sen asunnon, sinulle olisi lainan maksunkin jälkeen jäänyt jotain käteen.
  Jos taas käytät sen itseesi, opintovapaadeen tai sapattivapaaseen, lainanmaksun jälkeen käteen ei periaatteessa jääkään mitään.

  VastaaPoista
 2. Kyseessä siis pikavippi tavanomaisen lainan korolla?

  VastaaPoista
 3. Moi, en tiedä luetko vanhoja kommentteja.
  Mutta veikkaisin että pankin lainatarjous koskee nimenomaan asunnon ostoon tarkoitettua lainaa ja lainan arvioinnissa on käytetty tilannetta että ostaisitte ko. asunnon.
  Laina ei ole tarkoitettu kulutusluottonsa, jolloin korkokin olisi varmasti erilainen.

  Varmuutta tästä ei ole mutta kyllä esim jos henkilölle on myönnetty tietynsuuruinen laina asuntoon ja nostetaan vain osa, niin loppulainaa ei voi nostaa myöhemmin vaan neuvotellaan uusi laina.

  VastaaPoista
 4. Ilahdun aina kun saan kommentin, joten kiitos siitä.

  Näinhän se varmasti on kuten kirjoitat. Tuskin lainaa voi käyttää mihin vaan ja jos käyttää, niin kyse varmaankin lainaehtojen rikkomisesta. Tosin koska en kuitenkaan todellisuudessa nosta lainaa, niin unelmointi jää teorian tasolle.

  VastaaPoista