perjantai 20. toukokuuta 2016

Superrahastojen toteutunut tuotto

Olen muiden bloggareiden tavoin aloittanut säästämään Nordnetin superrahastoihin. Mitään pikavoittoja ei näistä todellakaan ole tullut, vaikka en sitä ole odottanutkaan. Parempaa tuottoa olisi voinut tulla, mutta ehkä pohjoismaiden pörssit eivät ole olleet nyt kovassa huudossa.

Suomen superrahastoon aloitin säästämisen 5.11.2014, kuten Norjankin rahastoon. Minulta menee näihin rahastoihin kuukausittain se pienin mahdollinen summa eli 15 euroa. Yhteensä näihin rahastoihin olen säästänyt 287 euroa (muutamana kuukautena säästösumma on ollut yllättäen euron tai pari enemmän) Nyt Suomirahaston arvo on 289 euroa, eli tuottoa on yhteensä 0,59% ts. suuret kaksi euroa. Norjarahaston tilanne on vielä tätäkin huonompi. Rahaston arvo on miinuksella -4,5% eli yhteensä 13 euroa.

Tanskan superrahastoon aloitin säästämisen 8.6.2015 ja myös tähän säästään minimisumman eli 15 euroa. Tämän rahaston arvo on sentään vähän paremmin plussalla. Tuottoa on tullut 3,01%. Näin pienillä säästösummilla tuotto on kuitenkin euroissa vain 5 euroa. Ruotsin rahaston arvo sitä vastoin yhtä monta euroa pakkasella. Tämän rahastosäästön aloitin tosin kuukautta Tanskaa myöhemmin, joten tuottoprosentti on "vain" 2,98% pakkasella.

Yhteenvetona näistä rahastoista voi siis todeta, että säästöni on miinuksella yhteensä 11 euroa. Rahallinen tappio ei ole kovin kummoinenkaan, mutta mielummin tuotto saisi tietenkin olla plussalla. Pienillä panoksilla ei tule suuria tappioita eikä voittojakaan. Säästäminen saa siis jatkua ennallaan tulevaisuudessa. Tarkoituksenani on, ettei minun tarvitsisi koskaan lopettaa näitä säästöjän sen vuoksi, ettei niiden tekemiseen ole rahaa. 60 euron säästö pitäisi periaatteessa lähes aina olla mahdollinen, kunhan vaan terveyttä ja työkykyä löytyy.

Muutin juuri toukokuun alusta ETF:in säästämistä siten, että vaihdoin kohteita ja myös lisäsin säästön määrää. Nyt mieli tekisi nostaa näiden superrahastojenkin kuukausisäästöjen määrää, mutta järki sanoo, että totuttele nyt nykyiseen tilanteeseen ja tee lisäystä seuraavaksi vasta jouluna. Kesällä ja sykyllä tulee kuitenkin melko paljon kuluja, joten niihin on hyvä varautua.

4 kommenttia:

 1. Heikko tuotto johtuu enemmän ajoituksesta kuin valituista rahastoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitähän siinä on kyse. Kirjoitus oli samalla lohdutus niille, jotka vasta aloittavat säästämisen noihin, että eivät nyt ole jääneet mistään paitsi viimeisen vuoden aikana.

   Poista
 2. Nordnetin supereiden ongelma on tällä hetkellä nimenomaan euroopan taloustilanteen mateleminen. Jos on hieman ylimääräistä ja alkutaipaleen miinusmerkkinen tuotto ei haittaa niin ei ole mitään syytä olla sijoitamatta, lopulta tuotot kuitenkin nousevat plussalle kun talous alkaa elpyä. Toisaalta taloustilanne voi pysyä ankeana vielä montakin vuotta joten ei kannata lisätä satsauksia hirveästi jottei tule ostettua laskevaan kurssiin kovin pitkää aikaa. Halvemmallakin noita kuitenkin saa vielä oletettavasti pitkään, kuten sanoit niin on hyvä seurata tilannetta vuoden mittaan.

  Jos taas haluaa heti päästä plusmerkkisiin tuottoihin käsiksi sijoittamatta suoraan osakkeisiin, niin on oikeastaan pakko suunnata katseet rapakon taakse, esimerkiksi ETF:ien muodossa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos pitkästä vastauksesta. Säästäminen valitulla summalla jatkukoon.

  VastaaPoista