Sukanvarresta sijoituksiin vinkkasi laskurista, jolla voi selvittää sen, kuinka monella omalla asuinalueella asuvalla on maksuhäiriömerkintä. Näemmä omalla asuinalueellani merkintöjen määrä on ollut laskussa ja määrä on vielä alle maan keskiarvon. Tilanne ei ole siis ainakaan täällä ihan mahdoton. Tosin siihen vaikuttanee se, että väestöpohja on melko iäkästä. Nuoret muuttavat viimeistään lukion käytyään muualle, eikä muuttovirta opintojen jälkeenkään käänny takaisin kotikonnuille.
Omatieto sivujen mukaan 25-39 vuotiailla on suurin riski saada maksuhäiriömerkintä ja erityisesti tämä koskee miehiä. Tuolla omatieto-sivuilla on laskuri, jolla voi selvittää sen, kuinka monella oman ikäisellä naisella tai miehellä on maksuhäiriömerkintä. Syötin heti laskuriin tiedot Nainen ja 35. Laskurin mukaan 9,1 prosenttia 35-vuotiaista naisista on saanut maksuhäiriömerkinnän. Lukema on tosi suuri, mutta kun sitä vertaa samanikäisten miesten tilanteeseen (14,8%), naisten tilanne tuntuu olevan vielä hallinnassa. Miesten tilanne tuntuu olevan pian liukumassa katastrofiin. Laskurin mukaan tämä sama 14,8 prosenttiä koskee kaikkia 35-39 vuotiaita miehiä. 30-34-vuotiailla lukema on jopa tätäkin suurempi, 15,1 %.
Nämä on niin huolestuttavia lukuja, että jotakin olisi tehtävä. Lasten oletetaan oppivan taloustaidot kotona, eikä niitä juuri ole koulussa enää opetettu. Kuitenkin nyt on nähtävissä, että se ei ole ollut riittävää, vaan perusteita pitäisi opettaa vielä koulussakin. Koulujen opetussuunnitelmia on rustattu uudelleen ja tässä olisi ollut hyvä mahdollisuus lisätä taloudellisten asioiden oppimista.
Toisaalta en itse täysin kannata koulun roolin lisäämistä nuorten elämässä/kasvatuksessa, vaan vanhempien pitäisi ottaa vahvempi rooli lastensa elämässä ja ottaa lapset enemmän mukaan omaan elämäänsä. Toki suurella osalla nuoria talousasiat ovat hyvällä tolalla, mutta yhä kasvavalla osalla ei ole. Jossakin joskus oli tutkittu sitä, että köyhyys periytyy, joten ehkä myös maksuhäiriömerkintä periytyy. Kuinkakohan monelle aikuisiän kynnyksellä oleville henkilöille ja jo keski-ikäistyville maksuhäiriömerkinnän omaaville henkilöille on maksuvaikeudet tuttuja jo omasta kodista. Tietenkään tietotaito ei siirry aikuisilta lapsille, jos aikuisellakaan ei sitä ole.
Ainakin televisiossa on herätelty nuorten kiinnostusta raha-asioihin Teinipomo sarjan avulla. Muutaman jakson olen osittain katsonut, mutta ihan valtavaa innostusta en ole kokenut. Ehkä kuitenkin jotakin tällaista pitää kokeilla omien lastenkin kanssa, kunhan he ensin vähän vanhenevat.
Meijän alueella enemmän kuin joka kymmenennellä on merkintä ja mun ikäisistä miehistä joka seitsemännellä. Huh. Tosi isoja lukuja.
VastaaPoistaMaksuhäiriömerkintäinen kun ei kai saa edes kännyliittymää. Asunnon vuokrauskin lie haastavaa. On kyllä isot noi luvut..
Kyllä siinä on ihmisillä ristiä kannettavana, kun tavallinenkaan elämä ei ole aina mitään herkkua.
VastaaPoistaKyllä tuo laskuri on mielenkiintoinen ja olen myös miettinyt lasten taloustaitoja. Itse pyrin ihan arjessa opettamaan pikkujuttuja, vertaamaan hintoja ja laskemaan, minkä verran säästöjä vielä puuttuu. Ehkä meillä puhutaan talousjuttuja keskimääräistä enemmän, koska eräänä iltana alle kouluikäinen lapseni mietti, kuinka järjestää raha-asiat sitten, kun ei enää asu kotona....
VastaaPoistaMeillä nelivuotias havahtui yhtenä päivänä siihen, että hänellä ei ole kukkaroa. Hänellä on muutama seteliraha lippaassa, joita hän käy välillä katsomassa. Hän totesi minulle, että hän tahtoo kukkaron. Ehdotin, että hän voisi ostaa itselleen omilla rahoillaan kukkaron. Hän ilahtui ehdotuksesta, mutta totesi sitten, että saako hän sitten takaisin vaihtorahaa, jos hän ostaa kukkaron. Kerroin, että jos hän ostaa kalliin, niin sitten hän ei saa, mutta jos hän ostaa halvemman, niin sitten saa. Lapsi mietti hetken ja totesi sitten, että hän ostaa kaikkein halvimman mitä on, jotta hän saa paljon rahaa takaisin...
VastaaPoista