maanantai 21. lokakuuta 2013

Kuinka monta pankkia/pankkitiliä ihminen tarvitsee?

Yksi 3kk:n tavoite oli avata arvo-osuustili ja pankkitili Nordnettiin. En ole vielä sitä saanut tehdyksi, kun samalla laskeskelen, että onko se hyvä ratkaisu. Mulla kun noita pankkitilejä alkaa olemaan jo vähän siellä ja täällä. Ja niillekin tileille vielä hyvin mahtuisi.

Ensimmäinen tili mulle avattiin Syp:iin. Olin silloin reilu 10-vuotias ja muistan sen hyvin. Kävelimme silloin äidin kanssa kaupungille avaamaan mulle tiliä. Oli joko syksy tai kevät, kuitenkin ihan peruslämmin sää, joten lähdin ilman pipoa. Tuuli oli kuitenkin pureva ja sain kovan päänsäryn juuri ennen kuin pääsimme perille. Odotimme jonkin aikaa, ennen kuin meidän vuoro oli ja muistan, että pää oli tosi kipeä. Sain hienon pankkikirjan, joka oli hieman tavallista suurempi. Se oli hopean värinen ja siinä kannessa oli kolmiulotteinen kuva avaruudesta. Se oli ihan tosi magee. Pankkireissun jälkeen oli tarkoitus mennä kaupungille muutenkin, mutta päänsäryn vuoksi mentiinkin taksilla kotiin. Ehdin juuri vessaan, kun laatta lensi. Pankkireissun vaikeuksista huolimatta olen ollut uskollinen asiakas. Olen seurannut Sypistä, Meritaan ja sitten Nordeaan.

Seuraavan pankkitilini avasin S-pankkiin. Hankin jäsenosuuden "osamaksulla" eli maksoin siitä vain alkuun muistaakseni 20 euroa vai olikohan se 40 euroa ja loput kerrytin bonusten kautta. Ensin minulla oli vain käteiskortti, mutta sitten joskus v. 2008 paikkeilla hankin myös verkkotunnukset ja depit-kortinkin.

Asunnon oston tullessa ajankohtaiseksi päädyin ottamaan lainan Osuuspankista. Tällöin tietty sain verkkopankin, visan ja pankkikortin. Tämän jälkeen minulla olikin kolme pankkia, jossa asiointi oli säännöllistä ja toistuvaa. Enempää pankkitiliejä en luullut tarvitsevani. Mutta mitä vielä...

Lähes kaikki vakuutuksemme ovat Tapiolassa ja sitä kautta tuli hankittua verkkopankkitunnukset ja tilit myös Tapiolaan. Tämä tili ei juurikaan ole käytössä, ja tilille tulee varoja vain vakuutuskorvauksista, eli lasten lääkärikuluista. Säästämistä tämäkin, kun niitä ei heti ota käyttöön, vaan makselee niillä vakuutuskuluja mahdollisimman paljon. Vakuutusyhtiö on ainakin tähän asti onnistunut aina veloittamaan enemmän, kuin mitä me korvauksia saadaan.

Nyt sitten vielä Nordnetiin yhdet verkkopankkitunnukset... Tarviinko niitä oikeasti? Arvo-osuustili on siellä ilmainen, joten siksi se kannattaisi hankkia, mutta onko sitten vaan yhdet tunnukset lisää hukattavaksi ja yhdet tunnukset lisää muistettavaksi. Ei se arvo-osuustili nyttenkään mahdottomia maksa, mutta tarkoitus on tietty säästää nekin pennoset itselle. Avaanko vai en? Mitä mieltä te lukijat olette?

7 kommenttia:

 1. Nordnetiin ei ole tunnuslukulistoja, vaan kirjautuminen tapahtuu sähköpostiosoitteella/käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Toimii hyvin (vaikka itse jo kerran salasanan unohdinkin..)

  VastaaPoista
 2. Hyvä tietää. Miltä se muuten on vaikuttanut? Onko suomeksi vai muuksi kieleksi, helppokäyttöisyys jne?

  VastaaPoista
 3. Mielestäni Nordnet on hyvin helppokäyttöinen ja suomeksi on.

  VastaaPoista
 4. Suomeksi on. Mielestäni helppo käyttää, tosin olen käyttänyt vain säästötilin toimintoja, en mitään sijoituspuolen juttuja.

  VastaaPoista
 5. Valitettavasti en tuohon Nordnetiin osaa ottaa kantaa, muista siis kertoa mihin päädyit! Yleisesti pankeista olen todennut, että yksikin riittää. Tällä hetkellä käytössä kaksi, kun en ole jaksanut tilejä siirrellä. Kahdet tunnuksetkin pysyvät vielä hyvin tallessa. Sen sijaan sopivan tilien määrän pohdinta vaatii hieman enemmän ajatusta. Itselläni on käytössä 8 tiliä. Määrä vaikuttaa ehkä suurelta, mutta tämä avaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia budjetointiin ja säästämiseen.

  VastaaPoista
 6. Kahdeksan tiliä multakin löytyy. Jokaisessa pankissa on käyttötilin lisäksi myös erillinen säästötili. Käyttötileihin mulla on kortit ja itseni tuntien, en voi pitää käyttötilillä suurta summaa, jotta se ei tulisi käytettyä. Jos sitten tarviin lisää rahaa, siirrän sitä säästötililtä. Kun säästötili on samassa pankissa, jossa käyttötilikin, ei rahansiirrossa ole viivettä, vaan raha on heti käyttötilillä käytettävissä.

  VastaaPoista