maanantai 10. toukokuuta 2021

Rahastot kiinnostavat yhä enemmän

Viime kesänä tuli Nordnetille kaupankäyntipalkkio ETF:ien kuukausisäästämiseen. Poistin silloin kuukausisäästösopimuksen käytöstä ja olen sen jälkeen laittanut sen muutaman kerran taas toimintaan. En ole halunnut maksaa edes pientä 2,5 euron kaupankäyntikustannusta joka kuukausi, joten olen säästänyt ETF:iin suurin piirtein joka toinen kuukausi. Nyt tuo venkslaaminen on alkanut tuntua vähän työläältä ja se voi joskus unohtua, joten se ei voi jäädä ainoaksi säästämismuodoksi.

Olen tässä samalla toki säästänyt pörssinoteeraamattomiin rahastoihin. Erityisesti olen sijoittanut jo pitkään entisiin superrahastoihin, joskin säästösumma kuukaudessa on ollut pieni 15-30 euroa ja tällä hetkellä minulla menee 20 euroa Suomen, Ruotsin ja Norjan superrahastoihin. Tanskan superrahastoon säästämisen lopetin, vaikka en olekaan luopunut kyseisestä rahastosta kokonaan, vaan jätin sinne säästämäni varat yhä sinne.

Kolmisen vuotta sitten otin mukaan myös Handelsbankenin USA:n ja Euroopan indeksirahastot. Säästösumma näihin on vähän vaihdellut 60 eurosta 90 euroon ja nyt se on vakiintunut 70 euroon/rahasto. Näiden hallinnointipalkkiot ovat vain 0,20% ja se olikin aluksi varsin suuri syy, miksi valitsin kyseiset rahastot. Olen ollut niihin ihan tyytyväinen, eikä ainakaan vielä ole tullut ajatusta lopettaa niihin säästämistä.

Tänään lisäsin kuukausisäästösopimukseen vielä SPP Aktiefond Global A Eur. Tätä rahastoa olen ostanut jo aiemmin yritykseni nimissä olevaan salkkuun ja ensi kuusta alkaen alan säästämään siihen myös omalla henkilökohtaisella tililläni. Tämä rahasto on ollut monesti suosituksen kohteena Sharevillessä, kun on pyritty löytämään mahdollisimman yksinkertainen sijoitustyyli. Rahasto sijoittaa koko maailman sisältäen myös kehittyvät markkinat. Kulut rahastolla on 0,31%.

Ihan kokonaan en ETF:iä ole hylkäämässä vaan jatkan epätasaista sijoittamista niihin ja myös EUNL ja IS3N jatkavat kombossa. Nämä ovat jonkin verran edullisempia kuin nyt valitsemani rahasto. En kuitenkaan halua, että näiden kahden ETF:n osuus tulee liian suureksi, jolloin menetän mahdollisuuden käyttää tulevaisuudessa superluottoa. Uuden rahaston ottaminen mukaan kuukausisäästöön auttaa myös superluoton saavuttamisessa, vaikka tuskin rahaston osuus koko salkusta tulee liiaksi nousemaan, koska säästösummana on ainakin näin aluksi 90 euroa. Tällä hetkellä superluoton kultatason tavoittaminen on hilkulla, koska Nesteen osuus keikkuu siinä 20 prosentissa. Taitaa superluoton ehdot ehtiä huonontumaan entisestään, ennen kuin itse uskallan sitä kokeilemaan, mutta ajatuksissa sen käyttö jo on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti