sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Sijoitussalkkuni maantieteellinen hajautus

Vähitellen sitä kuvittelee, että oma salkku on kohtuullisesti hajautettu sijoitanhan kuukausittain muutamaankin ETF:ään, superrahastoihin ym. Nyt kuitenkin yhtenä iltana laskin toteuman ja maantieteellinen hajautushan jää ihan vain kuvitelman varaan. Todellisuus näyttää seuraavalta:

51 % Suomi
31 % Yhdysvallat
11 % Eurooppa pl Suomi
7 % kehittyvät maat

Tämähän näyttää ihan tuulipukusijoittajan bulkkisalkulta - ja sitähän minä olen aina ollutkin. Suurin osa salkusta on sijoitettu Suomeen ja kuviteltu, että sillä saa jo vaikka kuinka kansainvälisen salkun, kun firmatkin kerran toimii kansainvälisesti. Yhteensä eurooppalaisiin yhtiöihin on sijoitettu 62 % ja pohjois-amerikkalaisiin vain 31%.

Suomalaisten osakkeiden osto on ollut henkisesti helpompaa. Yhdysvaltalaisia olen ostanut vain Nordnetin kamppanijoiden aikana, jolloin en ole joutunut maksamaan välityspalkkiota. 15 euron välityspalkkio kun ei oikein hotsita. Nordean salkkuun olen vähitellen keräämässä myös pienten ostosten avulla osakkeita, mutta valuutanvaihtokulu ei täälläkään suosi muita kuin suomalaisia osakkeita.

Kehittyviin osakkeisiin en varsinaisesti ole innostunut sijoittamaan. Nyt tosin puolet näistä sijoituksistani on sijoitettu OP-sijoitusvakuutuksen kautta, joka minun on tarkoitus lopettaa ja nostaa varat tämän vuoden puolella. Sen jälkeen kehittyviin ei juuri mitään jääkään. Näihin on ehkä varmuuden vuoksi hyvä panostaa edes vähän enemmän, jotta eivät ihan jää olemattomiksi.

Jatkosssa Suomi-osakkeiden määrää olisi hyvä saada tippumaan. Tuskin tulee tapahtumaan kovin suuressa määrin, mutta jospa tässä suhteessa tapahtuisi edes pientä edistymistä tänä vuonna.

Näiden havaitojen jälkeen olen vähän säätänyt taas Nordnetin kuukausisäästösuunnitelmaa. Kuukausisäästöihin menee jatkossa 120 euroa superrahastoihin (30€/rahasto) ja 180 euroa kolmeen ETF:ään (EUNL n. 45 €, IS3N n. 80 € ja DEXT n. 50 €). Eurooppa on tuossa yhä vielä yli edustettuna ja kehittyviin menee vain vajaa 100 euroa. Tuolla määrällä ei suurta muutosta vuodessa synny, mutta ainakin tällä pääsen alkuun.

1 kommentti: