torstai 25. toukokuuta 2017

Sijoitusasuntolainan kilpailutus

Ostimme puolisoni kanssa 2/2014 kerrostaloasunnon (3h+k) ja otin tällöin lainaa n. 60 000. Nyt laina on vähitellen lyhentynyt ja sitä on jäljellä n. 51 000 euroa. Alkuperäisen laina ehdot ovat tässä muuttuneet useampaan kertaan ja nyt taas ajattelin kokeilla, millä marginaalilla liikutaan.

Pyysin tarjouksen Nordeasta, OP:stä, S-pankista ja Danskesta. Op oli nopein tarjouksessaan 1,05 % marginaali ja 250 euron kulut. Danske tarjosi 1 %, mutta kulut olivat OP:tä kovemmat. S-pankki otti yhteyttä ja ehdotti puhelinneuvottelua n. kahden viikon päähän. Sanoin haluavani päättää asiasta jo sitä ennen, joten en tehnyt aikavarausta, enkä siten saanut tarjoustakaan. Nordea tarjosi 0,98 % ja 200 euron kulut.

Toisella kierroksella kerroin OP:lle Nordean tarjouksen ja hekin laskivat marginaalinsa 0,98 %:iin ja bonusten kanssa tarjous olisi parempi kuin Nordean. Tosin jatkossa ottanemme uuden ison asuntolainan OP:stä, joten todennäköisesti bonuskertymä tulee olemaan jo tarpeettomankin suuri, joten lisäbonuksille ei välttämättä tule käyttöä. Ja ennen kuin kukaan kysyy, että miten niin, niin vastaan jo siihenkin. Meillä on kotivakuutuksen sijasta maatilavakuutus ja Tapiolan on siinä suhteessa parempi. Koti/maatilavakuutus on vaikuttanut siihen, että myös lasten vakuutukset ovt Tapiolassa. Lasten sairausvakuutuksia en mielelläni vaihdakaan mihinkään, koska sitten ehdot huononevat.

Laitoin vielä verkkoviestiä Nordeaan, että onko käsittelykuluissa neuvottelun varaa ja laskivat ne 100 euroon. Tällä perusteella päädyin pitämään lainan Nordeassa. Käsittelykulut pysyivät pienempänä ja asiointi oli helppoa.

OP:lle olisin vielä joutunut hankkimaan uuden is.todistuksen, käymään konttorilla allekirjoittamassa valtakirjaa as.osakkeen siirrosta Nordeasta OP:hen (olisi luullut että kävisi postinkin kautta, mutta siihen asti ei neuvotteluissa päästy) ja muutakin sumplimista olisi voinut tulla esim. palkkatilin siirtäminen ja ehkä muidenkin palvelujen siirto Nordeasta OP:hen, miehen allekirjoitus, koska hän on asunnon toisena omistajana vakuuden antaja ym. Nyt pääsin helpolla. Hain lainaa verkkopankin kautta, jonne minulla oli ennestään jo pankkitunnukset. Nordeasta henkilö soitti minulle ja varattiin verkkotapaaminen. Kävin sen näppärästi ruokatunnilla. Verkkotapaamisen jälkeen laitoin siis vielä verkkoviestiä ja sitten kävin Signom-palvelussa hyväksymässä uudet lainaehdot. Helppoa, simppeliä ja mutkatonta.

Kaikista pankeista jäi tosin hyvä mieli. Asiakaspalvelu oli hyvää ja ripeää. Kaikista jäi hyvä tunnelma. Tosin S-pankki jäi alkumatkasta heti muita jälkeen. Vain Danske on pankki, jossa minulla ei ole asiointia, joten kovin tosissani en ollut asioinnin siirtämisestä sinne. OP:ssa minulla jo yksi laina (sijoitusasunto sekin) ja luottokortti. Tänne minulle tulee tällä hetkellä lapsilisä, jolla kuittaan tuon lainan maksuun. Minulla on asiointia myös toisessa OP:ssa ja siellä minulla on arvo-osuustili. Kolmannessa OP:ssä on sitten lasten tilit ja osakkeet. Nordeassa on palkkatili ja muutama säästötili, em. laina ja luottokortti sekä arvo-osuustili. S-pankissa käyttötili, säästötili ja vähän rahastoja. Hajautus on siis pankkiasioinnissakin jo lähes maksimissaan.

Millaisia marginaaleja teillä on sijoitus/sijoitusasuntolainoissa?

6 kommenttia:

 1. Ai noinki näppärästi se kilpailutus käy? Olen luullut, että pankkien tarjousten kertomisella ei voi toimia noin, mutta tuohan olisi helppoa minullekin. En ole nimittäin mikään neuvottelija luonteeltani.

  VastaaPoista
 2. Näppärää todellakin. Fyysisesti en joutunut missään pankissa käymään vaan kaikki hoitui netissä tai puhelimitse. Aikaakaan tähän ei paljoa tuhrautunut.

  Asian pidin avoimena alusta asti. Kerroin, että kyse on vanhan lainan kilpailutuksesta ja että pyydän useamman pankin tarjouksen. Kiusausta olisi voinut ehkä olla kertoa OP:lle Nordean tehneen todellisuutta paremman tarjouksen, mutta pysyin kuitenkin rehellisenä loppuun asti. Tietty jäi mietityttämään, että oisko Nordea laskenut marginaaliaan, jos olisin väittänyt OP:n tarjonneen esim. 0,95 %. Ajattelin, että ahneella on ... loppu, joten näin tällä kertaa.

  VastaaPoista
 3. Hyvät kokemukset on itselläkin. Ainoa mihin kiinnitin huomiota on tuo marginaalisi. Aika korkealla menivät mutta toki se riippuu myös kokonaisasiakkuudesta. Kilpailutus kannattaa joka tapauksessa aina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mulla varmaan mitään erityisen matalaa marginaalia olekaan, uskoisin että keskivertoa edustan. Millaisista marginaaleista sä oot viime aikoina kuullut?

   Poista
 4. Oman sijoituslainani marginaali on 0,7. Sijoitusasunto pääkaupunkiseudulla, omaa asuntolainaa minimaalisesti ja saman pankin osakesalkussa saman verran osakkeita kuin sijoituslainaa.
  En varsinaisesti kilpailuttanut, mutta sanoin omalle pankille saaneeni tarjouksen 0,8 marginaalista toisesta pankista :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän marginaalin tosiaan sait. Varmaan lähellä tämän hetken pohjia. Ensimmäinen sijoituslainani on otettu vuonna 2009 ja sen marginaali on 0,55 ja euribor 12, joka syö tällä hetkellä marginaalia. Näihin aikoihin ei taida mulla juuri olla paluuta, joten tuon kilpailutus ei tule ihan heti ajankohtaiseksi.

   Poista