lauantai 9. tammikuuta 2016

Säästötavoitetta kerrakseen

Olen miettinyt ja suunnitellut sitä, kuinka paljon voisin onnistua vuodessa säästämään. Viimeisen vuodet olen puhunut, kirjoittanut ja suunnitellut säästämistä, mutta puoliksi suunniteltu ei kuitenkaan tuottanut suuria pankki- ja arvo-osuustilille. Nyt kun työarki kuitenkin jo rullannut niin kauan, että säästöön on ihan pakko jotain saada.

Kuukausittaisen siirrot jatkuvat siis edellä kirjoitetun tekstin mukaisesti. Kuukausisäästämistä Nordnettiin, osakkeita ja rahastoja Osuuspankkiin ja bonukset S-rahastoihin. Innostusta rahastojen ym. osuuksien ostoon voisi olla enemmänkin, mutta näillä siis mennään vähintään kesään ja varmaan siitä enemmänkin. Aion kerätä itselleni käteisvarastoa. Tilanteen mukaan mahdollisesti sijoitan niitä eteenpäinkin, mutta nyt kun tämän vuoden tapahtumia ei vielä osaa tarkkaan ennustaa, katson että yhtä hyvä on se, että sijoitanko säästöt vai jätänkö ne tilille. Korkorahastoihin kun ei kuulemma kannata tällä hetkellä sijoittaa, niin olkoon pankkitilillä turvassa, kunnes uskallan ne sijoittaa.

Tällä hetkellä käteisvaroja minulla on n. 5 000 euroa ja arvo-osuustilillä varoja n. 15 000 euroa. Yhteensä näitä varoja on siis 20 000 euroa. Tavoitteenani on, että ensi vuoden alussa yhteismäärä on 35 000 euroa eli yhteensä parannusta tilanteeseen on tullut 15 000 euroa. Tämä tarkoittaa n. 1 250 euron säästämistä kuukausittain. Kova on urakka ja haasteita tulee varmaan vastaan. Tavoitteeseen en määritä sitä, kuinka paljon varjoista tulisi olla tilillä ja kuinka paljon osakkeissa ja rahastoissa. Se tilanne todennäköisesti tulee elämään kuitenkin.

Käteisvaroja kerään senkin vuoksi, että lapsuuteni kesämökin lunastaminen voi tulla eteen tässä muutaman vuoden päästä. Sitä ennen pitää saada nykyisiä lainoja maksettua pois ja kerätyksi kunnon omarahoitusosuus, jotta koko hintaa ei joudu maksamaan lainalla. Tämä kesämökin hankinta on kuitenkin vielä täysin keskeneräinen asia, ja sen toivottavasti ei ihan vielä tule ajankohtaiseksi, koska se tulee nielemään aika tavalla varojani.


2 kommenttia:

  1. Säästösummasi on todella hyvää luokkaa, tuolla menolla nettovarallisuutesi kasvaa nopeastikin melkoisia määriä. Noista korkosijoituksista sen verran, että millonkohan niihin kannattaisi sitten sijoittaa? Itselläni ei ole siihen vastausta, enkä ole sijoittamassa korkorahastoihin samoista syistä kuin sinä juuri nyt. Tuntuu kuitenkin vähän hölmöltä, kun hyväksyn että indeksirahastoihin sijoittaminen kannattaa kuukausittain koska niin saadaan suurin voitto pitkässä juoksussa mutta en kuitenkaan noudata vastaavien lähteiden ohjeita korkosijoitusten määrästä salkussani (jonka pitäisi olla jotai 20-40% väliltä).

    VastaaPoista
  2. Hyvinkin voi tosin olla niin, että toteuma on jotain aivan muuta kuin mitä olen tavoitteeksi asettanut. Mutta tavoitteeseen pyrin ja toivottavasti sen joinakin kuukausina tavoitankin.

    Korkorahastot eivät varmaan muutamaan vuoteen ala houkuttelemaan, mutta toisaalta teen säästöjä pitkälle tulevaisuuteen, joten osakkeet/osakerahastot ovat siksikin ensisijainen kohde. Minun varmaan suurin ongelmani sijoittamisessa on tällä hetkellä se, että en noudata suunnitelmaani, jonka mukaan tarkoituksena on säästää kuukausittain ETF:iin ja superrahastoihin. Todellisuudessa säästöt kuitenkin kertyvät suurimmaksi osaksi tilille tai hankin suoria osakkeita. Tiedän, että se ei ole järkevää, mutta kuitenkin teen niin.

    VastaaPoista