lauantai 1. elokuuta 2020

Osakeyhtiöni käteisvarojen sijoittaminen

Tavoitteeni Ultimate Goal 2035 toteuttaminen edellyttää, että sijoitan yritykseni varoja siten, että ne tuottavat seuraavien 15 vuoden aikana. Tavoitteenani on sijoittaa keskimäärin 400 euroa kuukaudessa tulevien vuosien aikana. Tällä hetkellä tavoite voi olla haasteellinen, mutta ainakin seuraavan 12 kuukauden säästöt on jo kasassa.

Yritykselläni on tili Holvissa, jonka kautta yrityksen rahaliikenne hoituu. Asiakkaat maksaa sinne tilille palveluistani ja tililtä  maksan menoni. Minulla on tilille kortti, mutta en ole sitä juurikaan tarvinnut. Aiemmin minulla oli tili Nordeassa, koska alkupääomaan maksamiseen silloin yritystä perustettaessa vaadittiin kivijalkapankki. Nykyään tällaista vaatimusta ei kai ole, mikäli pääomaa ei makseta yritykseen ollenkaan. Nordean kulut olivat kuitenkin pienelle yritykselle liikaa (oisko ollut 9 euroa + sitten maksut jokaisesta tilisiirrosta/maksusta) ja päädyin lopettamaan asioinnin Nordeassa.

Holvin kautta ei ole mahdollista sijoittaa rahastoihin tai muihinkaan  rahoitusinstrumentteihin, joten päätin avata asiakkuun yritykselle Nordnettiin. Holvissa ei  myöskään ole talletussuojaa, joten siksi en koe hyväksi pitää kyseisellä tilillä suurempaa summaa. Nordnetin tilillä on käsittääkseni talletussuoja, joka koskee myös yrityksen varoja. Nordetin asiakkuun avaamisen kimmokkeena toimi myös koronakriisi, joka ainakin osaltaan aiheutti sen, ettei Holvin myöntämät pankkikortit olleet muutamaan päivään käytössä. Vaikka se ei sinäänsä suoraan johtunut Holvin toiminnasta, päädyin siirtämään yrityksen tilitä 5 000 euroa talletussuojan piiriin.

Hain yritykselle asiakkuutta Nordnetiin. Mietin myös Seligsonia, mutta koska se on minulle vieraampi päädyin tuttuun Nordnettiin. Asiakkuun avaaminen onnistuu netissä. Syötin sinne yrityksen tietoja ja ostin PRH:n kautta ajantaisaisin kaupparekisteriotteen, jonka liitin tuohon hakemukseen. Alkutiedoissa pyydettiin lisäämään myös asiakirja, joka varmentaa tilille sijoittavien varojen alkuperän esim. tilinpäätöstiedot. Minulla ei ollut niitä juuri sillä hetkellä käsillä, joten en niitä myöskään hakemukseen liittänyt. En tosin oikein löytänyt sopivaa kohtaakaan niille. Tämä voi johtua myös siitä, että arvioni tallettavien varojen määrästä oli niin vähäinen (olisko ollut n. 5 000 euroa vuodessa) ja yhtiöni viimeiset tilinpäätöstiedot ovat kuitenkin prh:lta saatavissa. Nettisivuilla oli varoitus asiakaspalvevlun ruuhkautumisesta ja asiakkuuden avaamisen arvoitiin vievän jopa 6-8 viikkoa.

Vajaa kuukausi siinä kuitenkin sitten vain meni, kun näin Nordnetin vanhalla etusivun puolella, että yhden salkun sijasta näkymässä oli kaksi salkkua ja toinen oli nimetty yritykseni nimiin. Asiakkuus oli siis avattu. Seurasin vielä parina päivänä, että tuleeko Nordnetista mitään viestiä sähköpostiini asiakkuuden avaamisesta,  mutta ei tullut. Parin päivän mietinnän jälkeen päätin sitten siirtää kokeeksi tilille muutaman tonnin. Nyt onkin sitten aiheellista miettiä, miten näitä varoja alan sijoittamaan.

Koska kyseessä on pienet rahat ja yritän välttää mahdollisuuksien mukaan kuluja, en ainakaan vielä ole hankkinut yritykselleni LEI-tunnusta. Tämän LEI-tunnuksen puuttumisen johdosta en voi sijoittaa suoraan osakkeisiin enkä ETF:iin. Käytössäni on vain rahastot. Tarkotuksenani on siten yllätys yllätys kuukausisäästää rahastoon. Alustavasti olen valinnut nyt 400 euron kuukausisäästön kohteeksi SPP:n Globalin.

Elokuun 5. päivänä ensimmäinen sijoitus kyseiseen rahastoon on lähdössä, joten vielä ehdin sen vaihtamaan, jos jollakin on parempia ideoita. Tarkoituksena on saavuttaa laaja hajautus kulutietoisesti fyysiseen indeksirahastoon ja pitää rahastojen lukumäärä mahdollisimman pienenä. Toki niitä sentään voi enemmän olla kuin yksi. Ehdotuksia otetaan siis vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti