sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Millaiseen työhuonevähennykseen olen oikeutettu?

Nyt kaipaisin teiltä muilta bloggareilta apua työhuonevähennyksen tekemisestä veroilmoitukseeni.

Minulla ja puolisollani on kummallakin oikeus tehdä vakituisesti etäpäiviä kotona. Yleensä teemme kumpikin yhden päivän viikossa (eri päivät), joskin satunnaisesti viikossa voi olla kaksikin etäpäivää, sillä etätyösopimuksen mukaan kummallakin on oikeus tehdä 2 päivää viikossa.

Alla mainitun ohjeen mukaan meillä on kummallakin oikeus siis tehdä työhuonevähennys, joka on yhteensä 630 euroa eli 315 euroa / henkilö. Onko tämä se kattosumma joka meillä on mahdollista vähentää? Vai voimmeko tämän lyhennyksen lisäksi tehdä muitakin työhuonevähennyksiä?

Minulla on myös ansioverotuloina verottettavia sivutuloja n. 2000 euroa. Puolisollani on maatalouden ja metsätalouden tuloja, joista hän on jo alkuvuonna tehnyt 420 euron vähennyksen. Omistamme yhdessä kaksi sijoitusasuntoa ja kummallakin on osakkeita ja osinkotuloja. Tämän lisäksi minulla on yritys, mutta olettaakseni sen verotusta en nyt joudu miettimään, vaan se on sitten ihan oma lukunsa. Yrityksestä en ole vielä nostamassa tuloja.

Onko tuo 630 euroa siis katto, josta puolisoni on jo käyttänyt 420 euroa, joten minulle jää käytettääksi enää 210 euroa? Vai voimmeko etätyöstä kumpikin tehdä 320 euron vähennyksen ansiotuloihin ja sen lisäksi vielä 420 (vai 210) euron vähennyksen pysyväisluontoisten sivutulojen hankkimiseksi ja näiden lisäksi puoliso vielä tuon maatalouden ja metsätalouden poiston? Toki ultimate leikkurina olisi tuo 840 euroa/henkilö?

Miten te muut olette tätä puolisoiden yhteistilannetta miettineet? Mielestäni kummallakin pitäisi olla oikeus tehdä omien töiden ja tulojensa mukaiset vähennykset, eikä huomioida sitä, mitä puoliso on jo kenties vähentänyt.


Alla Verottajan vuoden 2017 yhtenäistämisohjeesta soveltuva kohta:

2.2.6 Työhuonevähennys

Jos selvitystä suuremmista kustannuksista ei esitetä, työhuonevähennyksenä myönnetään seuraavat määrät:
  1. niille verovelvollisille, joille työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajille; 840 euroa/vuosi.
  2. niille verovelvollisille, jotka käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi, kuten esimerkiksi eri oppilaitosten opettajille ja sivutoimisille isännöitsijöille tai komitean sihteereille, 420 euroa/vuosi.
  3. sekä niille verovelvollisille, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi, 210 euroa/vuosi.
Jos molemmat aviopuolisot käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulojen tai pysyväisluontoisten sivutulojen hankkimiseksi, vähennyksen määrä on puolisoilla yhteensä 630 euroa/vuosi.
Työhuonevähennys voidaan myöntää myös kotona etätyötä tekevälle verovelvolliselle. Vähennyksen määrä riippuu näissä tilanteissa kotona tehtyjen työpäivien määrästä. Jos verovelvollisen etätyöpäivien lukumäärä verovuonna on enintään 50 % työpäivien kokonaismäärästä, voidaan hänelle myöntää työhuonevähennystä edellä mainitun kohdan 2 mukaan. Jos etätyöpäivien määrä on yli 50 % työpäivien kokonaismäärästä, voidaan vähennys myöntää kohdan 1 mukaan. Vähennys myönnetään täysimääräisenä, vaikka työnantaja olisi järjestänyt verovelvolliselle työhuoneen työpaikalle.
Työhuonevähennys voidaan tehdä kaikkien niiden tulolähteiden tulosta, joiden tulonhankintaan työhuonetta on käytetty. Esimerkiksi verovelvollisen käyttäessä työhuonetta maatalouden ja metsätalouden tulojen hankinnassa hänelle voidaan myöntää työhuonevähennys sekä maatalouden että henkilökohtaisen toiminnan tulolähteessä. Henkilökohtaisen toiminnan tulolähteessä työhuonevähennys voidaan puolestaan tehdä sekä ansio- että pääomatulosta, jos työhuonetta on käytetty kummankin tulolajin tulonhankintaan. Kaikissa tulolähteissä ja tulolajeissa myönnettyjen työhuonevähennysten yhteismäärä voi olla enintään 840 euroa verovuodessa, jos verovelvollinen ei esitä selvitystä suuremmista kustannuksista.

1 kommentti:

  1. Ansiotuloista tuo vähennys jäänee joka tapauksessa alle automaattisen 750 euron tulonhankkimisvähennyksen jos teillä ei ole muita vähennyksiä esim. ammattikirjallisuutta.

    Merkitsisin (ja merkitsinkin :) työhuonevähennyksen pääomatuloista tapahtuvaksi joko 210 euron tai 420 euron mukaisesti riippuen kuinka laajaa sijoitus/vuokraustoiminta on ollut vuonna 2017.

    VastaaPoista