lauantai 14. maaliskuuta 2015

Kuukausisäästäminen

Sain jouluna lahjaksi mieheltä Mika Hyttisen kirjan "Vaurastu kuin Warren Buffet". Luin sen heti tapaninpäivänä kokonaan ja nyt olen lueskellut sitä uudelleen. Takakannen mukaan kyseessä on ensimmäinen bisnessijoittamisen opas. Bisnessijoittamisen ajatuksena on ostaa parasta bisnestä, jolla on suotuisa tulevaisuus edessä. Tavoitteena on löytää erinomaisia bisneksiä hyvään hintaan, eikä keskinkertaisia bisneksiä halvalla. Tarkoituksena on sijoittaa vain niihin yhtiöihin, joiden tulevaisuuden itse syvällisesti ymmärtää.

Lukemisen aikana käsitin jo kirjan ydinsanoman. Minun ei kannata sijiottaa suoraan yhtiöihin, koska en voi sanoa ymmärtäväni minkään yhtiön bisnestä, toimintaa ja/tai tulevaisuutta syvällisesti. Jos ei ole syvällistä ymmärrystä pitää pysyttäytyä indeksisijoittamisesta. Tämä olkoon ohjenuorani. Ei enää suoria osakesijotuksia, ennen kuin salkun pääpaino on indekseissä.

Kun minulla on kerran arvo-osuustili Nordnetissä, niin ensimmäinen askel oli lähteä tutkimaan sen tarjontaa. Superrahastot ovat helppo valinta alkuun, kun niistä on vouhkattu blogimaailmassa jo kuukausi tolkulla. Päätin valita niistä Suomen ja Norjan näin ensihätään. Koska salkkuni on vahvasti suomalaispainotteinen, päädyin sijottamaan näihin vain minimisumman eli 15 euroa kuukaudessa. Toinen syy minimisummalle oli rahatilanteeni, kun olin tuolloin vielä hoitovapaalla.

Nyt kun hoitovapaa on historiaa, voikin jo suunnitella vähän suurempia säästöjä. Superrahastojen lisäksi kuukausisäästäminen on mahdollista ETF:iin. Niitä onkin sitten enemmän tarjolla. Valitsin muutaman ja aloin säästämään niihin, mutta niitä pitäisi vielä tutkailla enemmänkin. IShares coret ovat olleet suosiossa täällä blogimaailmassa ja niihin ajattelin omat ropposeni myös pistää. Tarkoituksenani on laittaa ETF:iin n. 350 euroa kuukaudessa. Tai ainakin tämän verran nyt maaliskuussa niihin sijoitin. Summa voi tarkentua vielä kevään edetessä.

Päädyin nyt tällaiseen kokoelmaan:

db x-trackers MSCI World Index UCITS                                   45 %
db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF                                   20 %
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF            20 %
db x-trackers S&P 500 UCITS ETF                                          15 %


IShares Coret eivät sitten juuri mahtuneetkaan mukaan säästöön, koska niiden yksittäishinta oli niin kova, että hajautusta ei olisi tullut. Toisaalta ehkä maailman Core olisi yksinäänkin ollut jo riittävän hajautettu. No mitä sanotte valinnoistani? Mitkä korjaukset olisivat tarpeen?



3 kommenttia:

  1. Ihan fiksua sijoittaa indeksiin tätä samaa toitotti Marko Eerola kirjassaan Paras sijoitus itsepuolustusopas sijoittajille.
    Semmonen huomio, että jos tuo sinun MSCI World Index etf on tunnukseltaan DBXW eikä XDWD niin se on synteettinen eli se ei suoraan sijoita indeksin yhtiöihin vaan käyttää sijoitusinstrumentteja, joita ainakaan minä en ymmärrä. Kannattaa tarkistaa, että olet valinnut XDWD:n joka sijoittaa fyysisesti indeksiin. Itse suosin tuotto osuuksia ennemmin kuin kasvu osuuksia koska haen sijoituksistani kassavirtaa.
    Kannattaa varmaan vielä syöttää noi morningstarin salkkuun ja katsoa, ettei tule hirveesti päällekkäisyysksiä sijoituksissa ja näin ollen yllätys ylipainotuksia.

    VastaaPoista
  2. Näköjään olin tuohon epäilemääsi ETF:ään haksahtanut. Tuo toinen on mainittu tuossa listassa, jossa on kuukausisijoittamisen ETF:t, mutta en onnistunut sitä valitsemaan. Taitaa olla vähän muuttuneet taas, kun iSharesin word core oli listalla, mutta nyt en onnistunut sitäkään valitsemaan. Ennen huhtikuuta pitäisi tehdä muutokset, mutta tämä onkin kinkkisempää kuin ajattelin.

    VastaaPoista
  3. suosittelen tosiaan korvaamaan ton db x-trackers MSCI World Indeksin Isharesin vastaavalla jossa kulut 0,2% (tikkeri: EUNL)


    samoin kuin ton db-xtrackersin S&P500 indeksin myös Isharesin vastaavalla jossa kulut 0,07% (SXR8)

    en ainakaan ite keksi syytä maksaa yli kaksinkertaisia kuluja samoille tuotteille kun halvemmat on riviä ylempänä.

    päällekkäiksyyksistä sen verran että niin stoxx 50 kuin sp500 indeksien osakkeet kaikki sisältyy myös msci world indeksiin ja näin ollen ne menee "ylipainoon" mutta alentaa toki taas vähän kuluja.

    ja vielä vinkkinä jos haluaa erittäin rationaalisesti hajautetun osakesalkun se koostuu kutakuinkin näin:

    MSCI World 91% osuus
    MSCI Emerging markets 9% osuus

    tästä paketista puuttuu vain small-capit jotka nekin löytyy kehittyvien indeksistä mutta world rahastosta ne uupuu



    VastaaPoista