torstai 19. joulukuuta 2013

Yksityislääkäreiden maksut pilvissä

Tänään alkoi meidän perheessä oksennustauti ja sen innoittamana lähdin laskemaan sitä, miten paljon meillä kuluu rahaa lasten lääkäreihin vuodessa. Lapsia on siis kolme, joista yksi on ollut "kerryttämässä" lääkärilaskua vasta kesästä asti (onneksi ei ole juuri hänelle kertynyt lääkärikäyntejä). Muut lapset ovat pikkulapsivaiheessa ja siten myös useasti flunssassa ja kuumeessa. Yhdellä on atooppinen ihottuma ja hänelle lääkäri kirjoittaa erilaisia voiteita ja rasvoja, jotta iho pysyisi hyvänä. Vielä ei ole oikein sopivia rasvoja löytynyt, joten kaapeissa on aika tavalla voiteita jos joka lähtöön. Ja ihon hyvänä pysyminen edellyttäisi siis kolmen sopivan rasvan käyttöä.

Kullekin lapselle on jo raskausaikana otettu vakuutus. Ajatuksena on ollut, että otetaan vakuutus aluksi ja luovutaan siitä sitten, jos se tuntuu turhalta. Esikoisen vakuutus on ollut tosi hyvä, koska hänellä on tuo ihottuma ja muutakin pikkukrämppää on ollut, tavallistan lastentautien lisäksi. Muidenkaan vakuutusta ei olla sitten ainakaan vielä sanottu irti, vaan niitä maksellaan vielä. Lasten vakuutusmaksut olivat tänä vuonna yhteensä 898 euroa, joten melkoinen potti se on. Kahden lapsen omavastuu on 100 euroa ja yhdellä on 60 euroa. Se pitäisi myös vaihtaa tuohon 100 euroon, mutta en ole vielä uskaltanut tehdä muutosta, ettei myöhemmin tule mitään ongelmia. En oikein täysin luota siihen, että vakuutusyhtiö lupaa, että muutoksia ei tule ja sitten kuitenkin voi jostain puskista tulla jotakin.

Korvauksia olemme tänä vuonna saaneet vakuutusyhtiöltä 660 euroa. Tämä kattaa yksityksellä lääkäriasemalla käynnit ja niissä määrätyt lääkkeet ja voiteet. Tämän lisäksi on maksettu kahden lapsen omavastuun verran kuluja eli yhteensä 160 euroa sekä vauvan keskussairaalan maksu 27,50 euroa. Tänä vuonna tulee varmuudella vielä kaksi lääkärikeikkaa, kun pian pitää mennä jälkitarkastukseen. Korvausten määrä tulee siten olemaan n. 800 euroa. Yritän päästä sinne tänä vuonna, niin saan niistäkin vielä rahat korvauksena, eikä ne mene ensi vuoden omavastuun maksuun. Toivottavasti heti alkuvuonna ei tule uutta tarvetta lääkäriin.

Nyt kyllä menee uudelleen harkintaan nuo vakuutukset. Aika monta kertaa saa yksityisellä rampata, jotta vakuutuksesta saa jotakin hyötyä. Terveyskeskus olisi tietty halvempi, mutta sinne ei niin helpolla pääse. Täällä on jokin ihme raja, että lapsella pitää olla ollut 3 päivää kuumetta, ennen kuin aika sieltä heltiää. Toki haukkumalla ja huutamalla sinne kuulemma pääsee, mutta mä en oikein jaksa sellaista. Viimeksi kun siellä oltiin, niin pitkällisen mankumisen jälkeen sinne pääsin, kun lapsilla oli jo useamman päivän ollut kuumetta ja kova yskä ja nuha. Kuulemma tultiin ihan turhaan, eikä kummallakaan ollut mitään. Vietiin vain heidän resursseja. Sitten seuraavana yönä esikoisella alkoi korva särkeä ja mentiin sitten suosiolla yksityiselle. Siellä todettiin, että esikoisen korvatulehduksen lisäksi keskimmäisellä lapsella sekä korva- että keuhkoputkentulehdus. Ja kuulemma ei ollut voinut tulla yön aikana, vaan olivat jo siinä kunnossa, että oli pakko olla jo tuolloin edellisenä päivänä. Se jäi taas vähäksi aikaa viimeiseksi kokemukseksi terveyskeskuksesta.

Mutta onhan nuo yksityisen maksut ihan uskomattomia. N. 70 euroa per lapsi per kerta. Eli yleensä meillä on aina vähintään kaksi lasta kerrallaan lääkärissä, joten aina se on lähempänä puoltatoistasataa... Toisaalta tuossa on vuoden lääkärimaksut vain kahdesta lapsesta, kun vauvasta ei ole vielä muuta kulua ollut kuin tuo keskussairaalan maksu ja kuitenkin hänen vakuutusmaksunsa on kaikkein kallein. Samalla menolla kun jatketaan, niin kun kolmaskin tulee korvatulehdusikään, niin lääkäri ja lääkekulut nousevat useammalla satasella.

Tästä voisi saada usemman satasen säästön, kun luopuisi vakuutuksista ja kävisi enemmän terveyskeskuksessa. Harvoin vain tulee ajatukseen säästäminen kun lapsi on kipeänä. Eikä lapsen kustannuksella olekaan tarkoitus säästää.

2 kommenttia:

  1. Minulla ei ole kokemusta kuinka nopeasti pääsee lasten kanssa lääkärille terveyskeskuksessa ja lähipiirissä on vähän vaihtelevia tarinoita. Yksi pääsee nopeasti ja saa oikeita diagnooseja ja nopeata hoitoa, toinen taas joutuu vaatimaan jatkotutkimuksia ja siti saa oikean diagnoosin vasta yksityisellä. Säästöähän se olisi, mutta ehkä lasten vakuutuksia kannatta vielä muutaman vuoden maksella. Ainakin pääsee varmuudella nopeasti lääkäriin eikä tarvitse päivystyksessä istua tuntikausia ei kiireellisenä tapauksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin olen vähän itsekin ajatellut. Myönnän, että olen tässä asiassa myös mukavuudenhaluinen.

      Poista