sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Bonukset rahastoon

Mä olen jotenkin tykästynyt tuohon S-pankkiin ja se sai minut kokeilemaan myös bonusten siirtämistä suoraan rahastoihin. Olen aikanaan kokeillut S-pankin sijoitustiliä (tulos ei kaksinen) ja useampikin määräaikaistili mulla on ollut. Halusin osallistua rahastoihin, koska halusin nähdä miten ne heillä toimivat ja miten se on toteutettu.

Olin jo aikaisemmin surffaillut S-pankin sivuilla ja lukenut noista S-pankin rahastoista ja kolmesta eri vaihtoehdosta. Olin jo silloin päättänyt, että minulle sopivin taitaa olla S-säästörahasto Kohtuullinen. Yleensä kun mulla on vähän liiankin riskistä toimintaa, joten riskin hajauttamisen kannalta pitäisi nyt tyytyä vähän vähemmän riskiseen. Toisaalta ihan korkopaperihin en kuitenkaan halunnut rahojani laittaa, joten keskiverto ratkaisulla mentiin.

Teknisesti bonuksen rahastoon siirtäminen oli todella yksinkertaista. Muutama klikkaus ja homma oli tehty. Aikaa meni alle minuutti ja epäonnistumiselle ei juuri ollut jätetty mahdollisuutta. Tämä on tietenkin ensisijaisen tärkeää S-pankille, kun asiakkaat tekevät tämän toimen pääsääntöisesti itse, eikä virkailija ole heitä siinä opastamassa. Rahastoa varten minulle avautui uusi pankkitili, jonne bonukset nyt ohjautuvat ja jonne voi itsekin tehdä ihan tavallisia rahasiirtoja (myös suoraan muista pankeista). Tavanomaisen tilin sijasta, tälle tilille talletetut rahat siirtyvät rahastoon seuraavana yönä, kun tilin saldo ylittää 20 euroa. Rahastotilin saldon näkee heti verkkopankin etusivulta ja tietenkin myös erilliseltä tilit-sivuilta. Etusivulta näkyy myös erillisessä kohdassa rahasto, mutta aluksi arvoa ei tietenkään ole, kun rahaakaan ei siellä rahastossa vielä ole.

Hätähousuna en sitten kuitenkaan jaksanut odottaa seuraavaan bonusten maksuun, vaan tein S-tuottotililtä heti lisäsijoituksen rahastotilille, josta se siirtyi pois seuraavana yönä. Rahastossa se näkyy verkkopankissa vasta n. kolmen pankkipäivän jälkeen, eli varmaankin vasta joulunpyhien jälkeen.

Kokeilin myös sitä, että rahastotililtä on mahdollista siirtää rahat takaisin käyttö- tai sijoitustilille, mikäli siirron tekee ennen kuin se on siirtynyt rahastoon. Oletan, että tämä on mahdollista myös bonusten ja osuusmaksun korkojen kanssa, mikäli onnistuu tekemään siirron juuri sinä päivänä kun ne on tilille maksettu. (olettaen tietysti, että niiden summa on vähintään se 10, muutenhan ne ovat siellä tilillä kauemminkin ja aikaa siirtoon on ruhtinaallisemmin.) Toisaalta hyvin helppoa näytti olevan myös bonusten ja muiden etujen maksutilin vaihtaminen takaisin käyttötiliksi. Päätinkin tehdä kokeen siten, että bonukset saavat mennä rahastoon nyt maaliskuuhun saakka, mutta sen jälkeen vaihdan maksutiliksi takaisin tuon käyttötilin.

Myös lisäsijoituksen tekeminen oli helppoa. Muutama klikkaus ja se oli tehty. Mahdollista olisi siten myös se, että muuttaisi bonusten maksutiliksi heti takaisin käyttötilin ja sitten siirtäisi itse bonuksen verran tai jonkun muun summan aina kuukausittain. Tällöin voisi pitää itsellä esim. juuri ne osuusmaksujen korot, eikä ne menisi vahingossa rahastoon, jos ei niitä sinne halua ohjata. En kuitenkaan ihan heti löytänyt sellaista vaihtoehtoa, että voisi tehdä kuukausittain automaattisesti toistuvan suorituksen rahastotilille, vaan suoritus on aina kertaluonteinen ja muistettava tehdä kuukausittain. Sinällään se ei ole ongelma tällaiselle ihmiselle, joka seuraa tilejään verkkopankin kautta jatkuvasti. Erikoista kuitenkin, kun muissa pankeissa tämä on hyvinkin suosittu ja pankin haluama tapa siirtää rahaa rahastoon. Selvästi S-pankki nyt markkinoi pelkästään tuota bonuksen siirtämistä ja muu säästäminen tullee vasta joskus myöhemmin.

Se miten verkkopankin kautta näkee nuo rahastot, selviää vasta kun rahat ovat sinne rahastoon kirjautuneet. Toivottavasti silloin näkee vähän enemmän rahastosta, jonne rahat ovat siirtyneet.


4 kommenttia:

 1. Taannoin kysyin Seligsonilta ns. suoraveloitusmahdollisuutta. Ei onnistunut, mutta kun olin yhteydessä pankkiin, he neuvoivat maksamisen yhteydessä tallentamaan maksupohjan ja laittamaan sen toistuvaksi. Näin raha lähtee esim. kerran kuukaudessa haluamasi ajan. Näin siis Osuuspankissa. Laitoin sieltä myös S-Rahastoon vähän siirtymään joka kuukausi. Onnistuisiko tällainen systeemi?
  Minua vaivaa kovasti S-Rahastoissa se, että rahastoja ei ole esitelty kunnolla. (vrt. Seligson) Haluaisin tietää mitä sijoituksia rahasto pitää sisällään. täytyy varmaan olla yhteyksissä FIM.iin asiasta. On mukavampi seurata kehitystä kun tietää mitä seuraa! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitänee katsoa, että millainen tuo maksupohja S-pankilla on. OP:n kautta kyllä onnistuu toistuvaissuorituksen maksaminen vaikka suoraan tuolle S-pankin rahastotilille.

   Poista
 2. Rahastosta ei näy muuta kuin sen hetken saldo ja muutosprosentit.. Hyvin pelkistettyä tietoa siis. Toisaalta, itselleni tuokin riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota vähän pelkäsinkin. Musta tietoa pitää antaa vähän enemmän, pelkkä muutosprosentti on kyllä aika vähäistä. No pian sen varmaan näen itsekin.

   Poista