maanantai 18. marraskuuta 2013

Ensimmäiset osakehankinnat

Nyt vihdoin juuri ennen 3 kk:n tavoiteajan päättymistä hankin tunnukset Nordnettiin. Tunnukset saatuani olen pikkuhiljaa tutustunut palveluun ja vielä olen aika noviisi. Ihan helposti ei kaikki mahdollisuudet aukene, vaan jonkin verran sitä joutuu selaamaan. Tosin osakeostosten teko onnistui heti ilman sen suurempia tutustumisia.

Kokeilumielessä siirsin Nordnettiin 1500 euroa ja päätin tehdä kaksi osakekauppaa. Kaikkien oppien vastaisesti päätin vain valita kaksi osaketta lähes summamutikassa. Ei siis mitään analyysejä tai yhtiön taloudelliseen tilanteeseen tutustumsita, vaan sinne vain roiskaisin menemään. Koska kuulemma lähes kaikki Nordnetin uudet asiakkaat ostavat Talvivaaraa, en minäkään halunnut olla vastarannan kiiski. Ostoon meni 6000 kappaletta Talvivaaran osakkeita. Rahaa tuohon ostokseen välityspalkkioineen meni 252 euroa ja muutaman päivän jälkeen omistus on jo miinuksella. Talvivaaran taloudellisesta tilanteesta on varmaan lähes jokaisella joku mielipide, eikä se varmaan kenenkään mielestä ole hyvällä tolalla. Kyseessä on siis kallis lottolappu. Jos Talvivaara pääsee saneerausmenettelyyn, niin sitten rahat eivät menneet ihan kankkulan kaivoon, vaikkei niistä siltikään varmuudella saa omiaan pois. Riskiä, riskiä.

Toinen hankinta mulla oli Fortum. Tätä olen jo miettinyt jonkin aikaa ja nyt sen päätin toteuttaa. Aika ja hinta eivät välttämättä olleet parhaat mahdolliset, mutta toivottavasti kauppa olisi kannattava seuraavan 20 vuoden periodilla. Tuskin tämä firma nyt hetimmiten on sentään konkurssiin menossa vrt edellinen.

9 kommenttia:

 1. Kääk! Nyt kyllä lähti huonosti liikkeelle, ihan oikeasti. Ekat osakkeet jees. Mutta muuten startti osakkeisiin kyllä tosi huono. Jos haluat lototan niin ärrältä saa lottokuponkeja. Pysähdy oikeasti miettimään onko tuossa järkeä. Ei nimittäin ole. Takaan että tuolla meiningillä olet pakkasella enemmänkin ja nopeasti.

  VastaaPoista
 2. ;) voi olla, että jatkossa satsaankin enemmän tuohon veikkaukseen...

  VastaaPoista
 3. http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288623305971.html

  http://www.talvivaara.com/media/Talvivaara_tiedotteet/porssitiedotteet/porssitiedote/t=talvivaara-jatkaa-kaikkien/id=37331253

  no mutta jäähän sulle välityspalkkion ja Talvivaaran jälkeen Fortum kuitenkin. onneksi taisit kuitenkin laittaa vain tuon 250 Talvivaraan. uppoavat laivat harvoin on hyviä sijoituksia.
  sääliksi käy kun hyvät rahat menee hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen olisin saanut jopa voittoa, mutta tänään ollaan taas 11 euroa miinuksella.
   Katotaan nyt päästääkö ne sen konkurssiin. Jotenkin tuntuu, että kun Vapaavuori haukkuu Solidiumin toimia, ennakoi se sitä, että valtion apu pystytään poliittisesti perustelemaan. "Kyllähän me, mutta kun Solidium..."

   Poista
 4. Ihan ottamatta kantaa tohon lottokuponkiin, niin ei kyllä osakkeissa kannata pelata noin pienillä kertasijoituksilla. Nordnetin kaupankäynti kulut on tuosta summasta halvimmillaankin jo jotain 5%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoituksena on toki jatkossa ostaa vähän suuremmilla poteilla, tosin niitä ostoja ei varmaan taas vähään aikaan ole tulossa. Nyt kun avasin juuri tuon säilytyksen, niin multa meni kummastakin osakekaupasta kuluja 3 euroa, eli yhteensä 6 euroa. Joten kulut olivat mielestäni ihan kohtuulliset kokeiluun.

   Poista
  2. Tai siis tarkoitukseni on myydä parit osakkeet ja ostaa ne sitten Nordnetin puolella takaisin. Tiedän, että siirtokin on mahdollinen, mutta nyt kuvittelen ainakin tekeväni siirron oston kautta.

   Poista
 5. Juu. Kolme euroa ei tosiaan ole paha kauppahinta joten kuluissa tuskin takkiin ottaa. Kuitenkin kun ne kulut nousee kahden kuukauden kuluttua siihen 9 € niin täytyy tehdä jo melko suuria nousuja että yleensä saa omat pois.

  Mutta tosiaan pelin avaus kun jännittää niin hyvä että yleensä saa sijoittamisen aloitettua. Onnea matkaan ja yleensä en siis halua nurista. Tiedän vain omasta kokemuksesta että vaikka alussa olisi sijoitusrahaa ollut niin en uskaltanut itse aloittaa kuin n. 500€ sijoituksilla (jenkki osakkeisiin kulut korkeammat) niin huomasin miten suuria nousuja tarvitaan että voitot näyttää yhtään miltään.

  Kannattaa tutustua myös kuukausittaiseen etf sijoittamiseen kun niissä ostot on Nordnetissä ilmaisia, ja etf:t muutenkin hajautuksensa vuoksi turvallisempia kuin yksittäiset osakkeet, jos ei jaksa yhtiöihin tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vähän suunnitellut, että jatkossa ostan n. 1500 eurolla yhtä osaketta kerrallaan. Tosin ajatuksena on ostaa ehkä vain yksi tai kaksi kertaa vuodessa, eli enintään 3000 eurolla vuodessa. Luulen vielä, että todellisuus on lähempänä tuota yhtä kertaa vuodessa. Ja noita etf:iä olen katsonut sitten tuohon jatkuvampaan sijoittamiseen ja ehkä jotakin muutakin. Mutta vielä en ole ihan perillä niistä. Pohjois-Amerikka voisi kiinnostaa ihan hajautuksenkin kannalta, mutta vielä kun löytäisi jostakin selvästi, että missä niissä kolmessa eri etf.ssä on kyse, jota Nordnet kuukausisäästämiseen P-A:sta tarjoaa.

   Poista