tiistai 8. tammikuuta 2019

Sijoitussalkun jakauman kehittyminen

Tavoitteenani on säästää 50 000 euron arvoinen salkku viimeistään vuoden 2020 aikana. Hyvän vuoden 2017 jälkeen ajattelin, että tavoite olisi saavutettu jo vuoden 2018 aikana, mutta syksyn kurssien lasku vei sen toiveen.

Nyt vuoden 2019 alussa salkun koko on 43 725 euroa, joten tavoitteeseen on matkaa vielä n. 6 300 euroa. Hyvällä onnella sen voisi saavuttaa tänä vuonna, mutta onneksi aikaa on vielä seuraavakin vuosi.

Vuonna 2016 asetin tavoitteeksi, että salkkuni sisältäisi n. 60 % matalakuluisia indeksirahastoja ja ETF:iä. Loput salkusta olisivat osinkoja maksavia osakkeita. Tuolloin tilanne oli osakkeiden eduksi 70-20. Loput 10 olivat kivijalkapankin aktiivisia rahastoja ja työnantajan ottama vakuutus.

Nyt tilanne on hieman kehittynyt toivottuun suuntaan, mutta matkaa on vielä. Tilanne on nyt osakkeiden eduksi 60 - 40. Enää vain n. 2 % on aktiivisia rahastoja ja sekin on tuo työnantajan ottama eläkevakuutus, jota en saane itse purettua. Osakkeiden ja indeksirahastojen suhde pitäisi siis kiepsauttaa toisin päin, niin tavoitteessa olisin.

Viime vuoden alussa tutkin salkkuni maantieteellistä hajautusta ja totesin sen puutteelliseksi.  Tällöin tilanne oli seuraava:

Suomi 51 %
Usa (+Kanada) 31 %
Eurooppa pl Suomi 11%
Muut maat 7 %

Nyt tilanne vuoden vaihteessa oli seuraava:

Suomi 45% (-6 %-yksikköä)
Usa (+Kanada) 36% (+5 %-yksikköä)
Eurooppa pl Suomi 15% (+4 %-yksikköä)
Muut maat 4% (-3 %-yksikköä)

Varsinaisesti en asettanut mitään tavoitetta, mutta jäin asiaa silloin miettimään ja pyrkimykseksi on myöhemmin (tai siis paremminkin nyt tällä hetkellä) tullut jakauma Yhdysvallat 55 % (Kanadan osuus on melko marginaalinen), Eurooppa 30 % ja muu maailma 15 %. Lopullinen totuus tämä tuskin asiassa on, mutta toivottavasti nämä tavoitteet vievät minua oikeaan suuntaan. Ja matkaahan tässä vielä on, joten tätä on mahdollista muokata moneen kertaan.

Viime vuonna Suomi-osakkeiden paino laski ihan mukavasti 6 yksikköä ja Usan nousi viidellä. Tosin muut maat, joiden osuus oli jo ennestään pieni, pieneni lähes puoleen.

Vuoden 2019 tavoitteet ovat tämän perusteella melko selvät: ETF:ien ja indeksirahastojen ostot jatkoon ja niistä olisi hyvä valita Usaan ja kehittyviin ym. maihin. Osakeostot kokonaan jäihin.

Pelkällä EUNL:illä olisi tosin päässyt kerralla maaliin, kun olisi alusta saakka satsannut vain siihen. Osakeostoja ei juuri olisi tänä vuonna tarvetta tehdä ollenkaan, mutta todennäköisesti käytän hyväkseni varmasti mahdolliset Nordnetin kampanja-alennukset. Toisaalta juuri vuoden vaihteessa tehdyistä kahdesta pienestä osakemyynnistä kertyi tilille n. 1400 euroa, joten niillä ostan vuoden mittaan Nordean kautta pieniä eriä osakkeita tilalle.

Tällä hetkellä kuukausisäästän n. 400 euroa seuraavasti:
EUNL (iShares Core MSCI World), 1 kpl eli n. 40 euroa
EUNK (iShares MSCI Europe) 1 kpl eli n. 45 euroa.
IS3N (iShares Core MSCI EM IMI), 4 kpl eli n. 93 euroa
Handelsbanken Usa ind, 90 euroa
Handelsbanken Eurooppa ind, 40 euroa
Superit, á 30 euroa

Ja sykyllä on tarkoitus ottaa mukaan vielä SXR8 (iShares Core S&P 500), joka on nyt tauolla sen yksittäisen korkean hinnan vuoksi (reilu 200 euroa). Tähän säästän sitten taas 7-12/2019 kuten viime vuonnakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti