tiistai 1. syyskuuta 2020

Vuosittaisten palkkioiden osuus rahastoissani

Olen miettinyt Tanskan indeksirahaston (ent. superrahaston) kohtaloa; myynkö vai en. Yksi myyntiin kannustava syy on rahaston hallinnointipalkkio. Rahaston pääomasta joutuu maksamaan vuosittain 0,2% hallinnointipalkkiota eli noin 4 euroa vuodessa tällä omistusmäärällä. Koska hallinnointipalkkio ei varsinaisesti ole kovin suuri, niin ajatus taitaa hiertää enemmänkin periaatteesta. Olenko kuitenkaan ollut ennen näin kulutietoinen ja ovatko muutkaan rahastoni niin kovin halpoja? 

Ei hallinnointipalkkiota
Muissa entisissä superrahastoissa ei ole hallinnointipalkkiota, joten näiden osalta palkkioiden määrä on 0 euroa vuodessa. Tällaisia rahastoja on kuitenkin harvassa, joten nautitaan näistä.
Nordnet Suomi indeksirahasto
Nordnet Ruotsi indeksirahasto
Nordnet Norja indeksirahasto

Hallinnointipalkkio enintään 0,10%
Alle 0,10% hallinnointipalkkioihin yltävät vain  ETF:t ja niistäkin vain pieni osa. Näiden rahastojen hankinta on monesti perusteltua, mikäli ne antavat salkkuun hyvän hajautuksen. Pääsääntöisesti minulla ei olisi tarvetta hankkia näitä yhtiötä suorina osakkeina, koska rahaston kautta niitä saa hankittua lähes ilman kuluja ja rahastojen osinkojen (osittainen?) verottomuus korreloi tämän palkkion. (Vai miten se rahastojen osinkojen verotus menikään?)
IShares Core S&P 500 ucits etf (SXR8), 0,07 %. Tämä on ihan paras tuote isohkosta kappalehinnasta huolimatta.
Xtrackers Euro STOXX 50 ucits etf (DXET), 0,09 %. Tässä hajautus on vähän vajaa, mutta eipä näitä poiskaan  kannata myydä, kun joskus on tullut hankittua.

Hallinnointipalkkio enintään 0,20%
Tässä luokassa on nyt tuo alkutekstissä mainittu Nordnet Indeksirahasto Tanska, jonka hallinnointipalkkio on siis 0,2% ja euroissa vuosittain n. 4 euroa. Edullisia ne ovat vielä nämäkin rahastot, eikä palkkioiden määrä vielä kurita liiaksi korkoa korolle ilmiötä.

Handelsbanken Eurooppa indeksi, 0,2 %
Handelsbanken USA indeksi, 0,2 %
iShares Core MSCI World ucits etf, (EUNL), 0,2 %
iShares Core MSCI EM IMI ucits etf (IS3N), 0,18 %
iShares Core MSCI Japan ucits etf (EUNN), 0,15 % 
iShares Core MSCI Europe ucits etf  (EUNK), 0,12 %

Nämä rahastot ovat tällä hetkellä kaikki Tanskan indeksirahastoa lukuun ottamatta aktiivisesti käytössä ja kuukausittaiset/kvartaalihankinnat pyörivät tasaisesti. Hyviä salkun hajauttamiseen ja peruspohjan rakentamiseen. Jatkoon siis!

Hallinnointipalkkio yli 0,20%
Näistä rahastoista pitäisi mielumminkin päästä eroon kuin Tanskan indeksirahastosta, mikäli niiden omistamiseen ei ole mitään erityistä syytä ja hyvää perustetta. 

Xtrackers MSCI World Swap (DBXW), 0,45%. Tätä rahastoa olen ostanut jo vuosia sitten ja sekin taisi aikanaan olla virhe liike. Sijoitettu pääoma on tähän joitakin satoja euroja ja tuottoa tästä on tullut reilu puolitoista sataa. Vuosittaisen hallinnointipalkkion suuruus on noin  2 euroa. Tämän rahaston pitämiseen ei taida löytyä mitään syytä, koska maailma-rahastoja on muitakin ja pienemmillä kuluilla, enkä enää ole jatkamassa säästämistä tähän rahastoon.

OP Amerikka Indeksi, 0,39 %. Joskus säästin kuukausittain myös tähän rahastoon. Sisältö vastannee riittävästi SXR8-etf:ää, joten tämän voisi hyvin vaihtaa siihen. Korkeampien kulujen maksamiselle ei taida löytyä juurikaan perusteluita. Tässä on pääomaa vajaa 2 400 euroa, josta tuottoa 800 euroa (+54%). Vuosittaiset kulut tämän rahasto osalta ovat reilu 9 euroa.

iShares MSCI World Small Cup (IUSN), 0,35 %. Pieniin yrityksiin sijoittavia rahastoja ei monia ole ja tämä taitaa olla tapaamistani se suosituin ja myös pienikuluisin. Sinällään tämä  rahasto ei ole pienikuluinen, mutta muutkaan eivät tätä korvaa, joten tähän säästäminen on perusteltua. Tämän rahaston painoarvoa voisi jatkossa korottaakin, koska nyt siihen on sijoitettu vain muutamia satasia.

SPP Aktiefond Global A, 0,32 %. Tähän rahastoon sijoitan yrityksen kautta. Koska en ole hankkinut LEI-tunnusta, en voi yrityksen varoja  säästää etf:iin. Tällä yhdellä rahastolla sijoitan sekä kehittyviin että kehittyneisiin markkinoihin, joten tämän pidän jatkossakin mukana.

Mitä tämä vertailu sitten minulle kertoi... Ainakin sen, että Tanskan indeksirahaston hallinnointipalkkio ei ole tällä hetkellä mitenkään suurin ongelma salkussani. Tanska saa jäädä salkkuun ja kaksi muuta rahastoa Xtrackers World Swap ja OP-Amerikka indeksi saavat lähtöpassit. World Swap jo tänä vuonna kokonaan ja OP-Amerikka indeksi sitten seuraavien vuosien aikana. Koska kumpikin rahasto on plussalla, myyn vuosittain enintään 1 000 euron edestä, jolloin vältyn luovutusvoittoverolta. 

Teen siis pientä viilausta salkkuun, vaikka nappikauppaa nämä muutaman euron palkkiot ovatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti