perjantai 26. heinäkuuta 2019

Hajautuksen tilanne vuoden puolivälissä

Vuoden alussa seurasin sijoitussalkun maantieteellistä hajautusta. Kyseiseen kirjoitukseen pääset tästä linkistä.

Nyt tein vähän tarkemman exel-listauksen salkusta ja jatkossakin sitä käyttäen on helpompi seurata hajautuksen muutoksia. En vieläkään ole varma, minkälaiseen hajautukseen olen tähtäämässä, mutta suunta on selvillä, Suomi-salkusta kohti koko maailman kattavaan salkkuun.

Nordean  tarjoama sijoittajan viikkokatsaus, (vai mikä sen nimi on?), antaa mallisalkun, jossa hajautus on seuraava:
Pohjois-Amerikka 40 %, Länsi-Eurooppa 25 %, Suomi 15 %, Japani 5 % ja muut maat 15 %. Tämä muut maat on jaettu vielä kolmeen eri lohkoon, mutta en vielä itse ole sitä sen enempää avannut, koska sen osuus salkussani on vielä niin pieni. Tätä Nordean mallisalkkua kohden olen ajatellut seuraavaksi tähdätä. Ensisijaisena tarkoituksena on  kuitenkin vähentää suomalaisten osakkeiden osuutta ja lisätä pohjoisamerikkalaisia osakkeita. Suomi-osuuksia ei ole kuitenkaan tarkoitus myydä, vaan hajautusta olisi tarkoitus laajentaa ja parantaa ensisijaisesti uusia osuuksia ostamalla.

Kesäkuun lopussa tilanne oli seuraava, ja sulkeissa tilanne vuosi sitten eli 6/2018:

P-A 35 % (30 %)
Eurooppa 14 % (13 %)
Suomi 46 % (54 %)
Japani 1 % (1 %) ja
muut 4 % (3 %).

Vuodessa tilanne on muuttunut eniten Pohjois-Amerikan osalta. Ostin viime vuoden syksyllä kuukausittain SXR8 (IShares Core S&P 500), joten nämä puolen vuoden ostokset mukavasti lisäsivät kyseisen osuuden painoarvoa ja samalla vähensi suomalaisten osakkeiden painoa. Nyt tänä syksynä on tarkoitus tehdä sama uudestaan, eli olen lisännyt kuukausisäästämiseen tuo em. SXR8-etf :n. Samalla jatkan Handelsbankenin Usa indeksirahastoon sijoittamista. Pohjois-Amerikan osuus kun mielestäni saa vielä hyvin nousta, vaikka jopa yli tuon 40 %.

Eurooppalaisten osakkeiden osuus on vielä aika kaukana tavoitteesta. Samoin kuin noiden muidenkin maiden osuudet. Kumpaakin olisi varaa nostaa 11 prosenttiyksiköllä. Näihin säästäminen jatkuu myös tällä hetkellä kuukausittain (Handelsbanken Eurooppa indeksi, Superrahastot, IShares Core MSCI World (EUNL) ja IShares Core MSCI EM IMI (IS3N)), mutta vuoden alusta voisin satsata niihin vähän isommalla summalla, kun SXR8 jäänee taas vähintään puoleksi vuodeksi tauolle.

Toivottavasti kuukausisäästämisen avulla myös tuo Suomen osuus vähenee ja alkaisi vähitellen laskea alle 40 %. Se tosin voi vaatia myös suomalaisten pörssiosakkeiden arvon alentumista, vaikka se ei ensi sijainen tavoite minulla olekaan. Suomi-osakkeita en ole juurikaan enää ostanut, joskin superrahasto Suomeen jatkankin säätämistä, tosin vain 20 euron summalla kuukausittain.

Vuoden päästä maantieteellinen hajautus on toivottavasti taas hieman enemmän tavoitteiden mukainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti