torstai 5. maaliskuuta 2015

Lyhennysvapaa käyttöön

Nyt pankit ovat mainostaneet mahdollisuutta hakea lyhennysvapaata asuntolainaan. Minäkin päätin tarttua tilaisuuteen ja hain toiseen lainaani vuoden lyhennysvapaan. Lainan pääoma on tällä hetkellä n. 38 000 euroa ja lyhennän sitä 220 eurolla kuussa. Lainan kokonaiskorko on tällä hetkellä 1,05 % sisältäen marginaalin lisäksi Euribor 12kk:n koron.

Tämä asuntolainani on niin edullinen minulle, ettei minulla ole mitään suurta kiinnostusta maksaa sitä kovalla rytinällä pois. Mielelläni pidennän maksuaikaa vuodella, kun se on mahdollista. Tämän lyhennyksen aion käyttää toisen lainani lyhennykseen. Tämä toinen lainani on paljon kalliimpaa rahaa. Tässä korko on  yli 2%  (marginaali + 12kk euribor) eli huomattavasti kalliimpi kuin tuo vanhempi lainani. Tämän lainan pääoma on 56 979 euroa ja lyhennän sitä 335 eurolla kuussa. Nyt tarkoituksena on tänä vuonna lyhentää tuota lainaa normaalia maksuohjelmaa enemmän, vähintään tuolla lyhennysvapaan vuoksi säästyvällä lyhennysmäärällä.

Vuoden aikana tällaisella lainojen järjestelyllä ei varmaan montaakaan euroa tule säästettyä, mutta ajatuksellisesti se on minulle tärkeää, että saan tuon kalliimman lainan maksettua edes vähän nopeammin takaisin.

Lyhennysvapaahakemukseeni vastattiin automaattisesti ja kerrottiin, että käsittelyajat ova ruuhkautuneet ja käsittelyaika on n. 2 viikkoa. Minuun ollaan yhteydssä silloin kun hakemustani käsiteltiin. Nyt kaksi viikkoa on jo kulunut, mutta yhteydenottoa ei ole kuulunut. Verkkopankista kuitenkin huomasin, että lainan maksuohjelmaan oli merkitty nolla-lyhennys maaliskuusta alkaen vuoden verran. Ehkä päätös on siis jo tehty ja vapautus myönnetty. Viimeistään se selviää maaliskuun puolessa välissä kun lainan lyhennys tulee ajankohtaiseksi. Ehkä tililtä silloin menee vain korot.

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan hyvältä suunnitelmalta! Tuntuu, että aika monet ovat ainakin harkinneet tuota pankkien tarjoamaa mahdollisuutta lyhennysvapaaseen.

    VastaaPoista
  2. Onneksi olkoon fiksusta lyhennysvapaan käytöstä.

    VastaaPoista
  3. Lyhennysvapaa on tainnut ruuhkauttaa kaikki pankit. Asiakkaat ovat saaneet hyvän syyn ottaa lyhennysvapaata ilman leimaantumisen pelkoa, kun sitä nyt lähes tyrkytetään. "Enhän minä sitä tarvitse, mutta kun se on nyt kansantaloudellisesti järkevää..... Kyllähän minulla on varaa lyhentää lainaani normaalisti, mutta onhan se lyhennysvapaa voimassa jo ennen seuraavaa lyhennystä...." Nämä ovat varmaan monen muunkin ilottoman velanmaksajan huulilla.

    VastaaPoista