keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Vuokralaiset valittu ja nyt sopimusta tekemään

Kiitokset kanssabloggaajille ja blogiyhteisölle! Ilman teitä olisin empimättä ottanut yhteyttä vuokravälittäjään ja antanut hänen vuokrata asuntomme, mutta nyt hoidankin tehtävää itse. Ja homma on ainakin tähän asti toiminut ihan hienosti ja kustannustehokkaasti.

Laitoin kuvallisen ilmoituksen Tori.fi- ja Oikotie.fi -sivustoille sekä ilmoitin paikallisessa lehdessä. Pidin näytön, jonne tuli kuusi kiinnostunutta pariskuntaa ja heistä sitten valitsin yhden, jonka kanssa tehdään huomenna vuokrasopimus.

Tori.fi sivu oli mitä parhain. Lähes kaikki yhteydenotot sain sitä kautta. Yhteydenottoja oli yhteensä kahdeksan, josta vain yksi oli varmasti Oikotien kautta ja loput torin kautta. Paikallislehden ilmoitus oli ihan turha ja sen olisi voinut jättää hyvillä mielin väliin. Sen perusteella en saanut yhtään yhteydenottoa.

Torilla ilmoittaminenhan on maksutonta ja Oikotien palvelu on maksullinen. Nyt Oikotiellä oli kuitenkin menossa ilmoita ilmaiseksi tarjous ja tähän tarjotukseen sisältyi vielä mahdollisuus tarkistaa veloituksetta kolmen ihmisen luottotiedot. Tähän tarjoukseen tartuin heti ja se kuulosti jopa lähes liian hyvältä ollakseen totta. Tori taitaa viedä ilmoittajat siihen malliin, että Oikotienkin pitää luvata ilmaisia ilmoituksia. Paikallislehden ilmoitus maksoi n. 35 euroa. Ilmoitusten hallintasivujen kautta selvisi, että Oikotien ilmoitus oli katsottu 350 ja torin 480 kertaa. Molemmat ilmoituksen jätin lauantai-iltana. Torin ilmoitus julkaistiin jo sunnuntaiaamuna, kun Oikotien ilmoitus näkyi vasta maanantaina. Mikä tietenkin vaikuttaa noiden katsontakertojen vertailuun.

Näyttöllä kävi siis kuusi pariskuntaa. Pyysin niitä täyttämään etukäteen tekemäni yhteystieto/kyselylomakkeen, jotka olivat kiinnostuneita vuokraamaan asunnon. Viisi pariskuntaa jätti paperin ja niistä sitten tein valinnan puhtaasti pärstäkertoimen, iän ja työ/opiskelupaikan perusteella. Näytön jälkeen yritin heti tarkistaa valittujen henkilöiden luottotiedot, mutta Oikotien sivuilla oli jokin virhe, eikä se onnistunut. Laitoin asiasta sähköpostia. Seuraavana päivänä sitten tarkistin tietoja uudelleen, eikä vieläkään sivut pelittäneet. Olin puhelimitse yhteydessä oikotiehen, kun sähköpostiinkaan ei sieltä oltu vastattu. Kuulemma luottotietojen tarkastuksessa oli jotakin häikkää ja se oli kai kestänyt jo jokusen päivän. Lupasi laittaa siitä taas viestiä eteenpäin, "mutta jos kerran on vaikeasti korjattava ongelma, niin sille ei voi mitään". Ei luvannut, että sivut toimeisivat vielä samana päivänä. Eivätkä sitten toimineetkaan. Jotta en menettäisi vuokralaisia, niin maksoin asiakastiedon kautta luottotiedoista n. 30 euroa. Tarkistin siis vain toisen henkilön luottotiedot ja toisen ajattelin tarkistaa Oikotien kautta sitten kun sivut jälleen toimivat.

Äsken Oikotien sivut toimivat taas ja sain tilattua luottotietoraportin. Puhtaalta näytti myös toisen vuokralaisen tiedot. Ainoa erikoisuus tuossa Oikotieltä tilatussa luottotietoraportissa on, että siinä ei näy henkilön nimeä, eikä hetun loppua. Periaatteessa on siis riski, että tämä vuokralainen olisikin antanut esim. siskonsa tai kaverinsa hetun, eikä hän tällä raportilla siitä jää kiinni. Selviää ainoastaan että tuolla hetulla ei ole luottotiedoissa häikkää. Soitin tuosta vielä Oikotielle ja varmistin, että raportti on oikeanlainen ja oli se. Kuulemma kaikille toimitetaan tuollainen raportti, jossa on nimi ja hetun loppu peitetty. Liittyy kuulemma siihen, että kun tuo raportti toimitetaan sähköpostiin. Jokin tietosuoja-asia siis. No pitää varmaan vielä varmistaa henkilötodistuksesta, että sotut ovat oikeat, eikä kaverin.

Vuokrasopimuksen sovelsin käyttämällä apuna aikaisempia välittäjän käyttämiä vuokrasopimuksia. Copy pastella mentiin. Sovin tapaamisen tulevien vuokralaisten kanssa ja huomenna olisi tarkoitus allekirjoittaa paperi. Homma siis vähintäänkin puolessa välissä.

Vuokrausprosessi oli siis tosi mielyttävä ja näitähän voisi tehdä vaikka sivutöinä muillekin... Ehkä sitten tentin jälkeen. Tori sai täydet pisteet, mutta toi Oikotie oli tietenkin pettymys. Oli liian hyvä ollakseen totta. Kustannuksia mulle syntyi siis tuon lehti-ilmoituksen lisäksi luottotietojen tarkastuksesta sekä siitä, että jouduin käymään paikanpäällä kolme kertaa (kuvien otto, näyttö ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen. Avainten luovutuksen, asunnon tarkastuksen ja pienet korjaustyöt sain nakitettua vanhemmille.) Kustannukset jäivät hyvinkin paljon siitä, mitä välittäjä olisi ottanut. Säästöä siis minulle.

8 kommenttia:

 1. Hei!
  Varmaan aika onnistujafiilis kun itse tuonkin teki. Ottaakos nuo firmat sen kuukauden vuokran verran provikkaa?

  VastaaPoista
 2. Usein se on juuri se kuukauden vuokra. Jotkut ottavat vähän alle ja jotkut lisäävät vielä alv:in päälle.

  VastaaPoista
 3. Myös me olemme todenneet itse vuokraamisen olevan varsin helppoa tori.fi:n avulla, ilmoitamme vaan siellä ja parissa päivässä on löytynyt hyvät ehdokkaat.

  Olen vielä sen verran säästänyt aikaa, että yhteydenottojen jälkeen olen tiedustellut keskeisiä asioita sähköpostitse ja sen perusteella sitten kutsunut näyttöön ehdokkaat. Tällä tavalla olen säästänyt myös paikan päällä olevaa aikaa, kun on ollut max. kaksi ehdokasta, joiden välillä olen valinnan tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lisätietojen kysyminen sähköpostitse voisikin olla ihan hyvä parannusehdotus. Ehkä seuraavalla kerralla, joka toivottavasti ei ole ihan heti edessä.

   Poista
 4. Onnittelut tähän asti hyvin sujuneesta vuokrausprojektista! Mikäs noita vuokrauksia on pyöritellessä silloin kun kaikki menee niin sanotusti putkeen, se on ihan mukavaa puuhaa. Mitä enemmän noita tekee, niin silloin sitten välillä tulee niitä vaikeita keissejä, ja tuolloin vuokravälittäjän käyttämisestä voi olla apua. Itse olen viimeiset vuodet pääsääntöisesti hoitanut kaikki vuokraukset itse. Välillä on ollut hieman hitaanpaa, yleensä kaikki on sujunut tosi nopeasti. Omassa blogissani on lisää näistä molemmista puolista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jo mietinkin, että kannattaako tätä tekstiä vielä julkaista, kun mutkia voi vielä tulla. Pidän peukkuja pystyssä ettei tule.

   Poista
 5. Hyvin toimittu!
  Luottotietojen tarkistukset, ilmoitushinnat ja kaiken muunkin vuokraamisprosessiin liittyvän rahanmenon voi vähentää verotuksessa. Turha siis vääntää vaikeimman kautta. Asiakastiedon maksut ovat perin kohtulliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän siihen tosiaan mitään omaisuutta uponnut. Ja päätin ne kyllä tarkistaa, kun välityspalkkion kuitenkin säästän, joten halvemmalla mennään kuitenkin.

   Poista