maanantai 20. tammikuuta 2014

Sähkömittarit juoksevat

Surffailin Fingridin sivuilla ja sieltä löytyi jos jotakin kiinnostavaa Suomen sähköntuotannosta ja kulutuksesta. Kovalla pakkaskaudella oma sähköntuotantomme ei ole riittävä, vaan sähköä ostetaan ulkomailta. Näemmä Ruotsista paljonkin. Aamusella sähköä ostettiin myös Virosta, mutta nyt suunta on kääntynyt toisaalle. Viroon viedään.

Vesi-, ydinvoima ja kaukolämpö sekä teollisuuden tuottama sähkö on Suomen peruspilareina. Tuulivoimasta on touhuttu jo jokusen vuoden, mutta sen osuus tällä hetkellä on minimaalinen. Tuulta kun ei ainakaan täällä päin Suomea juuri tällä hetkellä ole. Onneksi, sittenhän ilma olisi vielä kylmempää.

Nyt kun sähkömittarit juoksevat täysillä koko Suomessa, niin on viimeistään aika vähentää omaa sähkönkulutustaan. Meille asennettiin kesällä maalämpö ja sitä kautta sähkönkulutus on noussut lähes pystysuoraan. Vielä meillä ei ole kokemusta, kuinka paljon sitä sähköä oikein kuluu ja miten sitä voisi säästää lämmitysjärjestelmässä. Näin kylmällä kone oli automaattisesti lisännyt lisävastuksen päälle, jotta lämmintä varmasti riittää. Koska emme ole tottuneet tasaiseen lämpöön, niin totesimme, ettei lisävastusta meillä tarvita ja laskimme koneen lämpötiloja, jotta lisävastus ei olisi toiminnassa. Villasukkia ja vaatteita vaan päälle ja pieni happihyppely ulkona, niin jo taas tarkenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti