maanantai 3. tammikuuta 2022

Sijoitusvuosi 2021 ja kohti vuotta 2022

Vuoden 2021 aikana osakesalkkuni arvo ylitti 100 000 euron rajan. Ylitys tapahtui kesän kynnyksellä ja onnistui säilymään rajan yläpuolella koko loppuvuoden. Nyt vuoden päättyessä salkun arvo oli yhteensä 111 150 euroa. Salkun arvon kehittyminen ei ollut vuoden aikana yhtä juhlaa ja nyt hävisinkin OMXH-indeksille (ensimmäistä kertaa sitten sitten vuoden 2013, jolloin aloitin sijoittamisen) ja varmaan kaikille muillekin indekseille ihan roppakaupalla. Salkkuni vuosituotto oli vain noin 13% eli euroissa n. 11 000 euroa, OMXH:n ylittäessä 20 %. Ei siis ihan tyytyväinen  tilanteeseen voi olla.

Vuoden aikana laitoin myös rahaa sijoituksiin tavallista vähemmän. Nordnettiin siirsin rahaa alle 6 000 euroa koko vuoden aikana, kun viime vuonna sijoitussalkkuun siirsin 7 500 euroa. Tilanne ei ainakaan alkuvuodesta tule muuttumaan ja siirränkin osakesalkkuun kuukausittain vain muutaman satasen. Syitä säästösumman pienenemiseen löytyy niin rakennusprojektista (autotalli) kuin sijoitusasunnon putkirempasta ja tyhjästä kuukaudesta. Salaa haaveilen myös mahdollisesta opintovapaalle siirtymisestä, mutta nämä suunnitelmat ovat vielä kesken.

Pohjois-amerikkalaisten osakkeiden osuus osakesalkusta kasvoi viime vuoden aikana. Niiden arvo vastaa nyt noin 44 % koko osakesalkusta, kun vuosi sitten vastaava lukema oli vain 36 %. Länsi-Eurooppalaisten osakkeiden osuus säilyi lähes samana eli 16 % ja suomalaisten vastaavasti laski Nesteen laskeneen osakkeen arvon johdosta 45%:sta 36 %:iin. Japanilaisten ja kehittyvien markkinoiden osuus säilyi lähes marginaalisena.

Tein vuoden alkupuoliskolla etf-rahastoihin sijoituksia, mutta kesän jälkeen jatkoin säästämistä vain tavallisiin rahastoihin. Handelsbanken Europa, Usa, entiset superrahastot (pl. Tanska) ja uutena SPP Aktiefond Global. Näihin säästän kuukausittain 300 euroa yhteensä ja tarkoituksena on säilyttää tämä taso vuoden 2022 aikana. Mikäli säästöjä kuitenkin kertyy vuoden aikana lisää voin harkita Japanin ja kehittyvien maiden lisäämistä etf:ien kautta.

Säästämisen puolesta vuosi 2022 on melko hiljaista. Pyrin tekemään nuo kuukausittaiset rahastomerkinnät ja kvartaaleittain pienen hankinnan Nordean kautta säilytyskulujen välttämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti