lauantai 2. tammikuuta 2021

Osakesalkun tilanne vuoden 2021 alkaessa

Osakesalkkuni alkaa lähestys 100 000 euron rajaa. Nyt vuoden vaihtuessa arvo on 93 270 euroa, kun se vuosi sitten oli 65 990 euroa. Kasvu on vuonna 2020 ollut hurja. Kasvusta osa on toki säästämistä, mutta merkitystä on myös arvonnousulla. Nordnetissä oleva salkku on noussut vuodessa 22,53 %, joka rahana tekee reilu 13 000 euroa. Helsingin pörssin tuottoindeksi (sis. osingot) on vastaavana aikana noussut 15,13 %, mutta koska salkussani on muutakin kuin vain Helsingin pörssin osakkeita, ei tuo indeksi täysin vastaa salkkuni koostumusta.

Osakesalkkuni maantieteellinen hajautus väheni hieman syksyn nousun yhteydessä. Nesteen nousu oli sen verran vahvaa, että se nosti suomalaisten osakkeiden osuuden koko salkun arvosta 45 %:iin. Suomalaisten osakkeiden suhteellinen osuus oli jo aiemmin laskussa ja 6/20 se oli alimmalla tasollaan 41 %, mutta nyt suunta kääntyi taas nousuun. Nesteen osuus suomalaisista osakkeista on salkussani 67 % ja koko salkusta 30 %. Nesteen arvon muutokset siten vaikuttavat suuresti koko salkkuni arvoon.

Pohjoisamerikkalaisten osakkeiden osuus pieneni vähän ja nyt niiden osuus on 36 % (-4 prosenttiyksikköä vuoden takaiseen). Länsieurooppalaisten osakkeiden arvo pysyi suhteessa samana verrattuna viime vuoteen eli 14 %. Samoin samoissa suhteissa pysyivät japanilaiset osakkeet (1 % koko salkusta), mutta kehittyvät maat nousivat hieman eli 5 %, kun vuosi sitten niiden osuus oli 4 %.

Taistelu indeksisijoittamisen ja osakkeiden välillä jatkui osakkeiden voittoon tänäkin vuonna. Vuosi sitten osakkeet päihittivät indeksit 56 % vs. 44 %, mutta vuonna 2020 osakkeiden osuus salkusta oli 61 % ja indeksien 39 %. 

Vuonna 2021 jatkan kuukausisäästämistä Handelsbankenin Eurooppa ja Usa indeksirahastoihin sekä Nordnetin kuluttomiin Suomen, Ruotsin ja Norjan indeksirahastoihin. Tanskan indeksirahasto on jäähyllä hallinnointipalkkion johdosta. Kvartaaleittain tapahtuva etf-säästäminen tuntui viime vuodelta liian harvalta frekvenssiltä, joten päätin nyt ostaa etf:iä joka toinen kuukausi. Hankintoja teen seuraaviin etf:iin: EUNL (World), EUNN (Japon),  IS3N (Em Imi) ja EUNK (Europe), kuhunkin suurinpiirtein yhtä paljon. Kulut useammasta ostosta vähän lisääntyvät, mutta kulut pysyvät kuitenkin noin 0,5 % tuntumassa/hankinta.

Ehkä tänä vuonna on aika myös tutustua tarkemmin Reit-osakkeiden maailmaan ja lisätä niitäkin salkkuuni. Toivottavasti muutkin bloggarit kiinnostuvat niistä, jolloin pääsee lukemaan lisää laadukkaita kirjoituksia näistä. Itsellä mielessä O, OHI ja WPC.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti