tiistai 31. maaliskuuta 2020

Ilmoitusten tekoa; veroilmoitus ja edunsaajien ilmoittaminen

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin pitää tarkistaa veroilmoitus ja täydentää ilmoitusta tarvittaessa. Muokkaukseni ovat vuosittain melko pieniä. Toimin kaupanvahvistajana ja näitä vahvistuksia teen muutamia vuodessa. Nämä tulot ilmoitetaan muina ansiotuloina. Kuluja niihin ei sitten juuri kohdistukaan.

Omistan puolisoni kanssa kaksi sijoitusasuntoa, joten niiden tulot, vastikkeet ja muut mahdolliset kulut joudun erikseen ilmoittamaan. Ilmoitukseen pitää vuosittain ilmoittaa myös vuokralaisten nimet ja hetut. Tällä kertaa minulla ei ollut käsillä vuokrasopimuksia ilmoitusta tehdessäni, joten en ilmoittanut hetuja ollenkaan. Mahtaako veroilmoitus ponnahtaa takaisin tuota pikaa. Vuokralaiset eivät kuitenkaan ole vaihtuneet viime vuodesta, joten viime vuonna ne olen ilmoittanut. Tiedot siis tarvittaessa löytyy verottajalta, mutta ehkä niitä kysytään uudelleen.

Rahanpesulaissa edellytetään, että lähes kaikki osakeyhtiöt (ei pörssiyhtiöt, asunto-osakeyhtiöt tai keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt) tekevät 1.7.2020 mennessä ilmoituksen kaupparekisteriin tosiasiallisista edunsaajistaan. Tämä ilmoitusvelvollisuus olisi varmasti minulta mennyt ohi, jollei yhtiöni kirjanpitäjä olisi siitä vinkannut. Kävin tekemässä ilmoituksen PRH:n sivuilla, jolta löytyikin yksityiskohtaista tietoa ilmoituksen tekemisestä, edunsaajasta ym.

Edunsaajailmoitus tehtiin sähköisesti ja hyväksyttiin pankkitunnuksilla. Koska olen yhtiöni ainoa osakkeenomistaja, oli osuus helppo ilmoittaa. Ilmoituksessa oli melko monta kohtaa, jotka piti täyttää (yhteystiedot, nimi, osoitteet, sähköpostiosoite, puhelinnumero ym) ja siirryttiin melko monta kertaa seuraavalle sivulle jatkamaan tietojen syöttöä. Kokonaisuudessaan ilmoitus oli helppo tehdä, eikä vienyt montaakaan hetkeä, mutta ehkä tietojärjestelmä oli vähän kankea.

Aiemmin uutisoitiin jonkin verran siitä, että aloittaville yrittäjille tulee paljon puheluita puhelinmyyjiltä. Puhelinmyyjät keräävät usein näitä puhelinnumeroita kaupparekisteristä ja ohjeeksi annettiin, ettei sinne ole välttämätöntä antaa omaa puhelinnumeroaan. En olekaan sinne koskaan tuota numeroa ilmoittanut, en edes tuohon edunsaajailmoitukseen. Eikä minulle siten ole tullut yhtään soittoa puhelinmyyjiltä. Yksin postitse lähetetty mainoskynä löysi sentään perille ja sehän onkin sitten "kultaakin arvokkaampi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti