lauantai 9. syyskuuta 2017

Kohti syksyä

Kesä on taas lusittu ja kohti syksyä mennään. Säästäminen ei ole onnistunut ja tavoitteet ovat jääneet kauaksi. Säästötavoite oli haastava, eikä palkattomat vapaat kesäkuukausina helpottaneet sitä. Olen laittanut nyt lähes kaiken sijoittamisen jäähylle. Vain muutamat kuukausisäästöt enää ovat toiminnassa. Eli superrahastoihin 120 euroa ja 50 euroa niin eurooppalaiseen ETF:ään ja OP:n amerikan indeksirahastoon. Näillä mennään nyt toistaiseksi ja jatkossa mietin niidenkin kohtaloa. Superit toivottavasti jatkuvat, mutta muut voivat vuoden sisään loppua.

Syyskuun alussa pankkitileillä oli varoja yhteensä 7 100 euroa ja arvopapereissa 32 700 euroa. Viimeisen viiden kuukauden aikana sijoitussalkku on kasvanut vain noin tuhannella eurolla ja tili varat supistuneet lähes 3000 eurolla. Ei siis rehvasteltavaa säästämisen suhteen. Suuri hankintoja en ole oikeastaan tehnyt, vaan rahat ovat palaneet ihan päivittäisessä käytössä. Tulot ovat olleet n. 600 euroa kuussa tavanomaista pienemmät palkattomien lomien vuoksi. Nyt palkattomat vapaat on lusittu ja tulot palautuvat ennalleen.

Kesällä teimme kuitenkin yhden hankinnan, joka tulee vaikuttamaan säästämiseseen vahvasti seuraavan vuoden ajan ja senkin jälkeen vielä pitkään. Teimme hankintasopimuksen muuttovalmiista omakotitalosta. Projekti on tarkoitus rahoittaa mahdollisimman pitkälti lainalla, jotta säästöjä ei joutuisi siihen käyttämään. Tosin todellisuus voi olla jotain ihan muuta ja varmaan onkin. Projektista tulee varmaan aiheutumaan kaikennäköistä pienempääkin kuluerää ja niitä varmaan maksetaan ihan palkkatileiltäkin. Kesällä kun päästään muuttamaan, tulee hankittavaksi uusia huonekaluja, verhoja, mattoja ym, joten näidenkin hankitojen rajoittaminen tapahtunee palkkatileiltä.

Seuraavana vuotena 9/17-8/18 ei tule olemaan säästämisen kannalta juhlakulkua. Tarkoituksena on jatkaa vain superrahastojen kuukausisäästämistä ja joitakin pieni osakeostoja Nordean kautta, jotta säilytysmaksua ei mene. Todennäköisesti tulen lunastamaan Op:n sijoitusvakuutukseni (varoja reilu 1000 ja tappiolla hankintahintaan verrattuna) ja kaksi Op:n aktiivista rahastoa sekä kaksi s-rahastoa. Näiden rahastojen lunastuksen teen vasta ensi vuoden puolella. Rahastojen arvot ovat yhteensä alle 1000 euroa, joten vältyn tällöin luovutusvoittoverolta. En ole varma lasketaanko tuo sijoitusvakuutuksen lunastus yhteen noiden rahaston lunastusten kanssa, mikäli teen ne samana vuotena, joten siksi pelaan varman päälle. Lunastusten tarkoituksena on keskittää säästäminen enemmän pelkästään Nordeaan ja Nordnettiin.


2 kommenttia:

  1. Perässä tullaan kaukana oman salkun kanssa ja säästämisastekin paljon pienempi ;) Hyvin sulla pyyhkii. Meilläkin tuo taloprojekti tulossa jossain vaiheessa. Onnea siihen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Onnea siinä projektissa tullaan tarvitsemaan. Muuttovalmis oli meille ainoa mahdollinen, koska oma osaaminen/aika ei siihen riittäisi. Omaa työtä kun siihen olisi laittaa, niin varmasti tulisi vähän edullisemmaksi, mutta nyt sitten näin. Onnea teillekin!

    VastaaPoista