keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Allokaation suunnittelua

Vuosi sitten mietiskelin blogissani sitä, minkä arvoinen sijoitussalkkuni olisi vuonna 2020. Tällöin asetin tavoitteeksi 50 000 euroa. Vuosi on nyt kulunut, joten ehkä vihdoinkin olisi aika miettiä sitä, mitä tämä salkku sisältää.

Muiden blogien ja muutaman sijoituskirjan lukemisen jälkeen, olen päätynyt siihen, että sijoitussalkun ydin tai suuri osa salkusta olisi hyvä koostua indeksirahastoista tai halpakuluisista ETF:istä. Koska minulla on arvo-osuustili Nordnetissä, on selvää, että hyödynnän kuukausisäästämisen edut ETF:iin ja superrahastot. Tarkoituksen mukaista olisi varmaan se, että neljän superrahaston lisäksi salkkuni koostuisi 3-5 ETF:stä. Superrahastojen osuus ei voisi olla kovinkaan suuri, koska niissä hajautus on vain Pohjoismaihin. ETF:ien kautta hajautus onnistuu helposti muuhun maailmaan.

Sijoitussalkustani voisi n. 50-60 % muodostua näistä tuotteista. Tällöin se olisi riittävän hajautettu, eikä sen arvo vaihtelisi liiaksi yksittäisen arvopaperin muutoksen mukaisesti. Indekseihin pitäisi siten tallettaa reilu 25. 000 euroa.

Sijoitussalkun toinen puolisko (vähän edellistä puoliskoa pienempi toivottavasti kuitenkin) voisi muodostua sellaista arvopapereista/rahastoista, joista saisin myös tuloja itselleni. Näitä on tietenkin jo hallussani olevat suomalaiset osakkeet, mutta niiden lisäksi kyseeseen voisi tulla amerikkalaiset osakkeet, jotka maksavat paremmin ja useammin osinkoja. Osinkoaristokraatteja siis ajattelen. Toisaalta tällaisia ETF:iäkin on olemassa, joten myös se voisi tulla kyseeseen. Myös muissa blogeissa vilahdelleet REIT:it voisivat tulla kyseeseen. Tämän osuuden tarkempi sisältö ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole tärkeää, koska se muotoutuu varmaan tässä vuosien varrella vähitellen.

Tämän hetkisen salkkuni allokaatio on kuitenkin jotakin ihan muuta kuin tuossa äsken asetin itselleni tavoitteeksi. Salkkuni koostuu suurimmaksi osaksi kotimaisista pörssiosakkeista. Niitä on jopa yli 70 % koko salkun arvosta. Superrahastojen ja ETF:ien osuus on vain 20 %. Nyt on aika alkaa kasvattamaan tätä puolta ja unohtaa yksittäiset osakkeet muutamaksi vuodeksi.

Tällä hetkellä säästän jo kuukausittain em. rahastoihin/ETF:iin. Niihin menee kuitenkin kuukausittain liian pieni määrä rahaa, jotta edes laskennallisesti olisi mahdollista seuraavan neljän vuoden aikana kerätä niihin varoja yli 25.000 euron edestä. Näiden lisäksi olen siirtänyt S-bonuksen rahastoon ja säästänyt 50 euroa OP:n sijoitusvakuutukseen. Nyt nämä hullutukset saavat loppua ja olen nyt lopettanut nämä kuukausittaiset siirrot. Yhteen OP:n indeksirahastoon vielä siirrän 50 euroa kuussa, mutta taitaako siinäkään olla kyse mistään sijoittamisesta.

3 kommenttia:

  1. Hei, mitä tarkoitat tuolla vikalla lauseella? Eli että OP:n indeksirahasto ei olisi sijoittamista..?

    VastaaPoista
  2. Täällä blogiyhteisössä kun ei kivijalkapankit juuri juhli, niin tokkopa tuokaan rahasto mikään kulutietoisen ykkösvalinta ole.

    VastaaPoista
  3. Hei äläpä yhtään turhaan vähättele :)

    Nopeasti Morningstarin kautta katsottuna noissa OP:n indeksirahastoissa jäävät juoksevat kulut kuitenkin selvästi alle 1 %:n. On toki vielä edullisempia rahastoja ja etf:iä, mutten siltikään lähtisi yhtään väheksymään tuota sijoitusta. Suuren osan Seligsonin rahastojen ja monen etf:nkin kulut ovat siinä puolen prosentin luokkaa.

    Toki jossain vaiheessa voit lähteä optimoimaan ja vaihtaa tuon sijoituksen vastaavaan mutta edullisemmin kuluin.

    VastaaPoista