tiistai 5. tammikuuta 2016

Tavoite alkuvuodelle 2016

Viime keväänä kirjoitin yhdeksi tavoitteekseni sen, että osakesalkkuni arvo on 50 000 euroa. Tätä tavoitetta kohti haluan vieläkin mennä, jos tosin viiden vuoden määräajasta on pian kulunut jo vuosi. Nyt on vihdoin aika siis tehdä konkreettisia tekoja tavoitteen saavuttamiseksi. Vuoden vaihtuessa salkun arvo oli 14 900, joten tavoitteeseen on vielä pitkä matkaa.

Toinen jo aiemmin asettamani tavoite oli kerätä vararahastoon 7 000 euroa. Myös tämä tavoite on osittain vielä saavuttamatta. Vararahastossa oli vuoden vaihteessa 5 000 euroa, joten hyvällä mallilla ollaan, vaikka tavoite ei vielä vuoden vaihteessa ollutkaan täynnä.

Syksyllä sain jonkin verran rahaa säästöön ja ne laitoin vararahastoon. Kuukausittain säästin Nordnetin superrahastoihin yhteensä 60 euroa kuukaudessa (15 euroa /rahasto) ja Osuuspankin rahastoihin 100 euroa kuukaudessa. Tällä vauhdilla ei tavoitteita vielä saavuteta, vaan täksi vuodeksi pitää tehdä uudet suunnitelmat.

Superrahastoiden kuukausisäästämistä jatkan samalla summalla kesäkuuhun asti. Kesäkuussa tarkastan tilannetta uudelleen ja teen tarvittavia muutoksia. Tämän lisäksi aloitan uudelleen ETF:iin säästämisen. Muutaman kuukauden ajan olen näihin aiemmin säästänyt, mutta säästösumma on ollut liian suuri ja olen joutunut laittamaan säästämisen tauolle, enkä sitten ole tullut aloittaneeksi sitä uudelleen. Nyt aloitan pienemmällä summalla ja toivon että summaa ei tarvitse pienentää, vaan se saa mennä säästöön hamaan tulevaisuuteen asti. Säästösumma on nyt 150 euroa ja uskon selviäväni tästä. Kesäkuussa voin tätäkin summaa tarkistaa, ja toivottavasti ylöspäin. S-pankin bonukset ohjasin S-rahastoon, vaikka se tuskin minua juurikaan rikastuttaa.

Osallistuin Osuuspankin ensimmäiseen Suomi nousuun -kampanjaan hakemalla lyhennysvapaata yhteen sijoituslainoistani. Tämä lyhennysvapaa loppuu maaliskuussa, joten maaliskuuhun asti ainakin kuukausisäästöt pitäisi pystyä tekemään edellä mainitun suunnitelman mukaan ilman suurta tuskaa. Loppukeväästä pitää tsempata enemmän, joten kuukausisäästöt toteutuvat suunnitellusti.

Tarkoituksenani on nyt osallistua myös tähän uusimpaan OP:n kampanjaan. Kampanjan aikana eli maaliskuun loppuun saakka voi suomalaisten yhtiöiden osakkeita ostaa ilman kaupankäyntikuluja. Koska itselläni on arvo-osuustili Osuuspankissa, niin ajattelin hyödyntää tarjouksen. Kova tavoitteeni on ostaa 5 erää osakkeita ja yhdellä kerralla olen ajatellut ostaa 600 euron arvosta. Yhden näistä eristä ostin jo juuri ennen vuoden vaihdetta ja seuraavat neljä olisi tarkoitus toteuttaa vielä kampanjan aikana.

Aiemmin olen ostanut Fortumin osakkeita vuoden 2013 lopulla. Näiden osakkeiden arvo on nyt noin 170 euroa miinuksella. Päätin ostaa osakkeita lisää ja laskea siten keskihintaa, vaikka eri arvo-osuustilille osakkeet ostinkin. Toki päätökseeni väkisinkin vaikutti kanssabloggareiden toimet, jotka myöskin ovat Fortumia ostaneet. Kevään osinkokin houkuttelee, vaikka tarkoituksena on nauttia näiden osakkeiden tuottamaa osinkoa vielä monen vuoden ajan.

Muut hankittavat osakkeet ovat vielä harkinnan alla. Pyrin hankkimaan isojen yritysten osakkeita, joiden arvon uskon vähintään pysyvän jatkossakin hyvänä vielä vuosien ajan. Strategiani kun on olla myymättä näitä osakkeita. Jäävät sitten lapsilleni, kun minusta aika jättää. Tällaisia yrityksiä voisi olla ainakin Nordea, Kone, Sampo, Wärtsilä. Pitänee seurailla tilannetta.

Näiden ostojen rahoittamiseksi joudun säästämään alkuvuonna tiukasti. Tarkoituksena on tosin käyttää näihin hankintoihin myös tarvittaessa vararahastoa. Vararahaston kartuttaminen jatkuukin sitten maaliskuun jälkeen, kun osakkeen ostot on suoritettu ja sijoituslainan lyhennykset taas alkavat juosta.

Kesäkuussa tarkastelen sitten myös vararahaston karttumista ja säädän säästämistäni mahdollisuuksieni mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti